ricotta-citroentaart

Luchtige wolken van eiwit en suiker verwerk je in deze ricotta-citroentaart tot onweerstaanbaar zoet! De perfecte combi tussen zoet en fris. 

Ontdek in deze video hoe je perfect luchtige meringues maakt

ricotta-citroentaart

gebak (8-10 personen)

2 (bio) citroenen
100 g boter, op kamertemperatuur
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
250 g ricotta
175 g bloem, gezeefd
10 g bakpoeder
3 el lemoncurd
portie eiwitschuim, zie hieronder
ook nodig: springvorm (20 cm .), ingevet

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil eraf. Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met de suiker, de vanillesuiker, de citroenrasp en een mespunt zout romig. Klop één voor één de eieren door.

Klop de ricotta en vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor en mix tot een glad beslag. Schep het beslag in de springvorm en strijk glad.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in 35-40 min. goudbruin en gaar. Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen tot kamertemperatuur.

Verlaag de oventemperatuur naar 100 graden Celsius. Halveer de cake en bestrijk de onderste helft met de lemoncurd. Leg de bovenste helft er weer op. Leg de cake op een bakplaat met bakpapier. Strijk het eiwit in mooie golven op en rond de cake. Droog het eiwitschuim 1. uur in de voorverwarmde oven.

Bereiden 40 min. / oven 2. uur + afkoelen.

eiwitschuim basisrecept

voor 1 portie

4 eiwitten (M)
100 g kristalsuiker
100 g poedersuiker
2 volle tl maïzena

Klop met de mixer of in de keukenmachine in een schone kom de eiwitten met een snuf zout tot stevige pieken. Voeg de kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe en klop het eiwit zo stijf dat je de kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt! Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel door het eiwit.

Bereiden 15 min.

Tip: maak de taart nog mooier met schilletjes of plakjes gekonfijte citroen.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE DOSIA BREWER

ricotta-citroentaart-deliciousmagazine-1