7 dingen die je nog niet wist over Cava

Cava is een mousserende wijn die in Spanje wordt geproduceerd. Cava is feestelijk, vaak van goede kwaliteit en nog hartstikke betaalbaar ook. Lang leve cava! Deze 7 dingen wist je vast nog niet over de bubbel. 

Een heerlijk aperitiefje met cava: de french 75.

1. Zo spreek je het uit

Cava spreek je uit als ‘kaa-vaa’. Kaaaa-vaaaa!

2. Deze geuren & smaken kun je ontdekken in cava

Dat zijn kweepeer, limoen, gele appel, peer en amandel. Yes, een hoop frisse smaken, plus het nootachtige van amandel.

3. Het grootste gedeelte komt uit de streek Penedès

Als je Spanje zegt, zeg je cava! Cava DO (Denominacíon de Origen) is de enige Spaanse wijnclassificatie voor een wijnstijl in plaats van een wijnstreek. En toch is zo’n 95 procent van de productie afkomstig uit de streek Penedès in Spanje. De cava’s worden vooral gemaakt uit macabeo-, parellada-, xarel-lo- en ook chardonnaydruiven.

4. Cava bevat meestal deze 3 druiven

De drie belangrijkste soorten cavadruiven zijn macabeo (ook wel Viura, Macabeu genaamd). Macabeo voegt aroma’s van bloemen, abrikoos en bessen toe aan de bubbel. Xarel.lo voegt zuurgraad toe. Parallada zorgt voor aroma’s van kweepeer, appel en citrus.

5. Cava DO moet aan specifieke kenmerken voldoen

Elke Cava Do moet aan specifieke geografische kenmerken voldoen. Er is precies vastgelegd hoe de wijn gemaakt zou moeten worden én van welke druiven. Het Cava DO-reglement uit 1986 zegt daarover het volgende: in 159 dorpen, verspreid over Spanje, mogen druiven voor de Cavaproductie worden geteeld. De meeste liggen in de streek Catalonië. Denk: Rioja, Campo de Borja, Navarra en Tarragona. Waarom juist deze 159 dorpen cava mogen produceren? Ze kennen een lange traditie in het maken van wijnen volgens de Champagne-methode: de methode die ook gebruikt wordt om cava te maken. Er is een tweede gisting op fles waardoor je een verfijndere mousse krijgt en een meer complexe smaak. Aha!

6. Cava heeft een neutraliserend effect

Leuk om te weten: cava past bij heel veel gerechten, vanwege z’n neutraliserende effect. Drink een glas cava bijvoorbeeld bij de brunch, om je diner mee te beginnen of lekker bij de borrel. Wat het drankje doet? Een slok cava maakt je smaakpapillen klaar voor een volgende hap!

Iets te vieren? Dan trek je natuurlijk een fles cava open! Maak van cava ook eens deze feestelijke French 75 cocktail.

7. Cava is lang niet altijd zoet

Cava altijd zoet? Dat is lang niet altijd het geval! Cava wordt in verschillende categorieën onderverdeeld: van brut nature (zonder suiker, dus heel erg droog) tot dulce (erg zoet, een dessertwijn).

En zo zit het met de suikers in cava: 

* Extra brut (bevat maximaal 6 gram suiker per liter)
* Brut (bevat maximaal 15 gram suiker per liter)
* Extra seco (bevat tussen 12-20 gram suiker per liter, deze gaat al richting een fruitig karakter)
* Seco (bevat tussen 17-25 gram suiker per liter)
* Semiseco (bevat tussen 35-50 gram suiker)
* Dulce (bevat meer dan 50 gram suiker, een typische dessertwijn)

Bron: Wine Folly, Madeline Puckette, & Justin Hammack, Wijnatlas, Hugh Johnonson & Jancis Robinson Freixenet

Cava-feiten-deliciousmagazine