omgekeerde bananen-karameltaart

Voor toetjes en gebak grijp je al snel naar witte suiker. Toch zijn er meer ingrediënten waarmee je taart, cake en koekjes lekker zoet kunt maken: zuidvruchten, vruchtensiroop, bessen, ongeraffineerde suikers of honing.

Nee, niet minder calorierijk, maar dit zoet bevat vaak wél meer voedingsstoffen. Deze omgekeerde bananen-karameltaart zoet je met kokosbloesemsuiker. Bonus: de bijzondere, eigen smaak.

Gek op de combi bananen en karamel? maak deze cake!

omgekeerde bananen-karameltaart

gebak of nagerecht (6-8 personen)

125 g boter, op kamertemperatuur
125 g kokosbloesemsuiker*
3 eieren
300 g heel rijpe bananen, geprakt
300 g bloem
snufje zout
2 tl bakpoeder
rasp van 1 (bio)citroen
1 tl nootmuskaat
4-5 rijpe bananen
zure room, voor erbij
ook nodig: ingevette springvorm 24 cm Ø, bekleed met bakpapier

karamel
50 g boter + extra om in te vetten
100 g kokosbloesemsuiker*

Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt voor de karamel de boter in een pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Verdeel over de bodem van de vorm. Klop voor het beslag de boter met de kokosbloesemsuiker met de mixer licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe. Klop ook de geprakte bananen erdoor. Meng er dan de bloem, zout, bakpoeder, citroenrasp en nootmuskaat door.

Snijd de bananen in de lengte door en leg ze met de platte kant op de karamel. Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 60-70 min. gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. De prikker komt er schoon uit als de cake gaar is. Lekker met wat zure room.

* Kokosbloesemsuiker is het gedroogde sap van kokosbloesem. Te koop bij natuurwinkels en goed gesorteerde supermarkten.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 1 uur 10 min.

RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING YVONNE JIMMINK

bananentaart - delicious