perzisch brood

Je kunt het makkelijk zelf maken: Perzisch brood met knoflook en gekarameliseerde rode ui. Verse oregano, nigella- en karwijzaad maken het brood nóg lekkerder. Besprenkel het met olijfolie en sumak en geef er labne bij, natuurlijk óók homemade!

Gek op de smaken van het Midden-Oosten?

perzisch brood met knoflook en gekarameliseerde rode ui

lunch- of voorgerecht (6-8 personen) | vega

2 rode uien
3 el granaatappelmelasse* + extra voor erover
10 el extra vergine olijfolie + extra voor erover
2 bolletjes knoflook
560 g witte speltbloem + 1 el extra en om uit te rollen
1 zakje gedroogde gist
2 tl ongeraffineerde suiker
4 el fijngesneden oreganoblaadjes + hele blaadjes voor garnering
1 tl nigellazaad*
1 tl karwijzaad, de helft gekneusd
labne* en sumak*, voor erbij

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bekleed een braadslee met bakpapier. Doe de uien erin en besprenkel ze met de granaatappelmelasse en 3 el van de olijfolie. Leg elke bol knoflook op een stuk aluminiumfolie (glimmende kant naar boven), besprenkel elk met 1 el olie en wikkel het folie eromheen. Leg de pakketjes bij de uien in de braadslee. Rooster ± 1 uur tot de uien heel zacht zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen. Open de knoflookpakketjes en laat afkoelen.

Meng voor het deeg van het perzisch brood in een kom 1 tl van de speltbloem met de gist, 1 tl van de suiker en 350 lauwwarm water. Laat 5 min. rusten tot er schuim verschijnt. Doe voor het deeg de rest van de speltbloem in een mengkom van de standmixer met deeghaak. Voeg de oregano, het gekneusde karwijzaad, 2 el olie en 1 tl zout hier ook aan toe.

Druk de knoflook uit de vliesjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Voeg terwijl je op lage snelheid mixt geleidelijk het gistmengsel toe. Kneed 5-6 min. op lage snelheid tot je een glad en elastisch deeg hebt. Je kunt het ook met de hand kneden, kneed het dan iets langer door. Leg het in een ingevette kom en laat afgedekt met een schone theedoek op een warme plek in ± 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verwarm voor het perzisch brood de oven voor op 220°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en sla het teveel aan lucht eruit. Leg het deeg op de bakplaat en vorm het tot een grote ovaal van 2 cm dik. Maak met je vingers wat kuiltjes in het deeg. Meng in een kleine kom de rest van de 3 el olie met 1 tl suiker en 1 el bloem en bestrijk het deeg ermee. Bestrooi met de nigella en het hele karwijzaad. Pel de uien en verdeel ze in stukken over het deeg. Bak het brood 15-18 min. tot het licht gekleurd en uitgerezen is. Snijd het brood in stukken, bestrooi met hele oreganoblaadjes en sprenkel wat olie erover. Serveer warm met labne, bestrooid met sumak en wat druppels olie erover gesprenkeld.

* Granaatappelmelasse en sumak koop je bij mediterrane winkels en sommige supermarkten. Nigellazaad kun je bij sommige mediterrane en de meeste midden-oosterse winkels kopen. Het heeft een sterk kruidig aroma: iets nootachtig, peperig en lichtbitter en naar oregano smakend. Verwar het niet met zwarte komijn of zwart sesamzaad, beide hebben een heel andere smaak. Labne is dikke, gezouten yoghurt. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar ook zelf Griekse yoghurt 1 nacht laten uitlekken en op smaak brengen met zout.

Bereiden ± 35 min. / rijzen ± 1 uur / oven ± 1 uur en 15 min.

RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

perzischbrood-delicious