hasselbackbieten met geitenkaas & sinaasappelsalade

Bieten en geitenkaas vormen een topcombinatie. En deze hasselbackbieten zien er ook nog eens feestelijk uit. Je snijdt ze in, maar niet helemaal door; aan de onderkant zitten de plakjes nog vast. Tip: leg de bieten bijvoorbeeld tussen 2 houten eetstokjes, dan snijd je ze niet per ongeluk door. Geef er een salade bij met het loof van de bieten en sinaasappelplakken. 

Of maak hartige taartjes met bieten en geitenkaas

hasselbackbieten met geitenkaas & sinaasappelsalade

hoofdgerecht (4 personen) | vega

4 rauwe bieten, liefst met loof, schoongeboend, steeltjes bijgesneden
4 el extra vergine olijfolie
1 el fijngesneden tijmblaadjes
1 el fijngesneden rozemarijnnaaldjes
150 g zachte geitenkaas
2 (bio)sinaasappels, schil geraspt, vruchtvlees in dunne plakjes
2-3 el rodewijnazijn
4 el hazelnoten- of olijfolie
100 g gemengde jonge spinazie en bietenblaadjes
gehakte geroosterde hazelnoten, voor erover

Verwarm voor de bieten met geitenkaas eerst de oven voor op 200°C.

Snijd van elke biet aan de zijkant een plakje, zodat ze op hun kant kunnen liggen. Leg de bieten op hun snijvlak op een met bakpapier beklede bakplaat en kerf ze om de ½ cm zo diep in dat ze nog net vast zitten aan de onderkant, net als bij hasselbackaardappels. Dit gaat heel goed als je er aan beide kanten een eetstokje naast legt, die voorkomen dat je te ver doorsnijdt.

Meng in een kleine kom de olijfolie met de kruiden, 1 tl zout en ½ tl peper. Bestrijk de bieten hiermee, ook in de ‘groeven’. Rooster ze in 45-60 min. (afhankelijk van dikte) gaar en een beetje knapperig. Leg 3 min. voor je ze uit de oven haalt de kaas op de bakplaat, zodat deze lekker zacht wordt.

Roer in een andere kleine kom de sinaasappelrasp met de azijn, hazelnotenolie en wat zout en peper tot een vinaigrette. Verdeel de slablaadjes, sinaasappelplakjes, bieten en kaas op een schaal en serveer met de vinaigrette en gehakte hazelnoten.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 1 uur.

RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

hasselbackbieten-delicious