Franse pain perdu met zalm, gepocheerd ei en hollandaise

Deze Franse versie van een wentelteefje wordt door de zalm, de eieren en de hollandaise in één klap een goed vullend, hartig ontbijt. Zo kom je het eerste deel van de dag wel door.

Gek op gepocheerd ei? Maak dan ook eens deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise.

Franse pain perdu met zalm, gepocheerd ei en hollandaise

ontbijt- of lunchgerecht | 4 personen

De hollandaisesaus kun je ’s ochtends al maken en warm houden in een voorverwarmde thermoskan. De eieren maak je een halfuur van tevoren. Houd ze warm in een lauwe oven van 50°C.

10 eieren
50 ml slagroom
1 el zonnebloemolie
8 sneetjes oud brood
200 g gerookte plakken zalm
8 mooie blaadjes kropsla
2 el bieslook, gesnipperd
12 kerstomaatjes, gehalveerd

hollandaisesaus
200 ml witte wijn
100 ml wittewijnazijn + 1 el voor pocheren
4 eierdooiers
100 g boter

Kook voor de hollandaise de wijn en azijn in een kleine steelpan tot de helft in en laat iets afkoelen. Klop de eierdooiers erdoor. Smelt de boter in een andere pan. Vul een ruime pan met water waarin de steelpan met het dooiermengsel past. De steelpan moet half onder water kunnen staan.
Breng de pan met water tegen de kook en hang de steelpan er in (au bain marie). Verwarm de saus, al kloppend met een garde. Haal de saus uit het hete water als de saus dik begint te worden. Giet de gesmolten boter er, al kloppende, in een dunne straal in zodat een dikke luchtige saus ontstaat. Breng de hollandaisesaus op smaak met wat zout. Houd de saus warm in de steelpan in het warme water (niet meer verhitten).

Breng in een hoge koekenpan of hapjespan een laag van 4 cm water en 1 el azijn tegen de kook aan. Breek 4 eieren één voor één boven een soeplepel en dompel de lepel voorzichtig onder in het hete water. Gaar de eieren ± 3 min. tot het wit gestold is, maar de dooiers nog zacht zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm in warm water. Herhaal met nog 4 eieren.

Klop in een kom 2 eieren los met de slagroom en breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan. Wentel 4 sneetjes brood door het eiermengsel. Bak ze per 4 tegelijk in ± 2 min. per kant goudbruin. Houd ze warm onder folie. Herhaal met de andere 4 sneetjes. Beleg de sneetjes brood met plakjes gerookte zalm en leg hierop een blaadje kropsla. Schep de warme eitjes (uitlekken op keukenpapier) in de blaadjes sla en lepel er de hollandaisesaus over. Garneer met de bieslook en de tomaatjes.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING AJDA MEHMET PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN