koffie-amandeltaartjes met sinaasappel  

Deze koffie-amandeltaartjes met ricotta en gekonfijte sinaasappel zijn heerlijk. Een beetje geraspte pure chocolade of espressopoeder op de taartjes maakt ze helemaal af!

Probeer ook eens deze ricotta-perentorta

koffie-amandeltaartjes met ricotta en gekonfijte sinaasappel

nagerecht (6 personen)

125 g bloem + extra om te bestrooien
65 g amandelmeel
½ ei
95 g zoute boter
2 (bio)sinaasappels, 1 om te koken, 1 voor de rasp
200 g suiker + 4-5 el extra
350 g ricotta
8 el mascarpone
2 el instant espressopoeder + extra
3 el amandelschaafsel
3-4 el suiker
extra nodig: 6 taartvormpjes (ø ± 10 cm), ingevet

Voorbereiden (kan ± 1 dag van tevoren)

Meng in een keukenmachine de bloem met het amandelmeel, het ei en de zoute boter en draai kort tot een samenhangend deeg. Verpak in folie en laat minimaal 30 min. opstijven in de koelkast. Snijd intussen de sinaasappel met schil en al in dunne plakjes. Kook de plakjes 10 min. in kokend water. Laat uitlekken.

Maak een suikersiroop van 200 g suiker met 150 ml water. Voeg de sinaasappel toe. Laat ze in 30-45 min. op laag vuur helemaal doorzichtig worden. Haal de sinaasappel uit de suikersiroop en laat uitlekken op bakpapier.

Roer de ricotta los met de mascarpone en 1 el espressopoeder en breng op smaak met 1-2 el suiker. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Bebloem het aanrecht. Verdeel het deeg in 6 porties en rol elke portie dun uit (3 mm). tot ca. Ø 12 cm. Bekleed de 6 vormpjes met het deeg. Prik ze in met een vork.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de taartjes zonder vulling goudbruin in 15-20 min. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een goed afgesloten doos. Doe de rest van het espressopoeder, de suiker en het amandelschaafsel in een pan en laat ± 5 min. karamelliseren. Laat afkoelen, doe in een bakje en dek goed af tot gebruik.

Bereiden

Schep het mascarpone-koffie-ricottamengsel in de taartjes. Verdeel de gekonfijte sinaasappel erover, rasp de tweede sinaasappel en strooi de rasp er ook over. Bestrooi met de gekaramelliseerde amandelen en nog wat espressopoeder. Besprenkel evt. nog met wat van de suikersiroop.

Voorbereiden ± 1 uur / oven ± 20 min. Bereiden ± 5 min.

RECEPTEN EN BEREIDING MERIJN TOL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS PRODUCTIE DOSIA BREWER

koffie-amandeltaartjes-deliciousmagazine