megavega-saucijzenbroodjes

Van klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. Matt Preston maakte een vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees. We noemen ze megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! 

Receptenschrijver & food journalist Matt Preston: ‘Je hoeft saucijzenbroodjes niet per se te vullen met vlees. Proef deze versie met heerlijke vulling van zoete aardappel, pecannoten en ahornsiroop maar.’

vega-saucijzenbroodjes

hapje (12 stuks) | vegan | lactosevrij

850 g zoete aardappel (bataat), geschild, in stukken van 5 cm
1 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 tl Chinese 5 spice Jonnie Boer, Euroma
3 el tamari, plus extra voor erbij
25 g vers broodkruim
75 g pecannoten, fijngehakt, plus extra gehakte pecannoten voor erover
1 klein bosje korianderblad, blad en stelen fijngesneden
1 el ahornsiroop
12 vellen filodeeg
olijfolie om te bestrijken

bereiden ± 55 min. / oven ± 20 min.

Doe de zoete aardappel met 3 el water in een grote magnetronschaal*. Verwarm afgedekt ± 10 min. op vol vermogen tot deze gaar is. Prak glad met een vork. Laat afkoelen.

Verhit intussen de olie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de ui met de knoflook en het Chinese 5 spice 5 min. onder regelmatig omscheppen. Voeg de tamari toe en laat al roerend in 2-3 min. bijna volledig verdampen. Meng het uimengsel door de geprakte zoete aardappel.

Meng het zoete aardappelmengsel met het broodkruim, de pecannoten, alle koriander, ahornsiroop en zout en peper naar smaak.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestrijk een filovel met olijfolie. Vouw het dubbel. Schep 4 el van het zoete-aardappelmengsel op een van de uiteinden. Bestrijk het filovel weer met olijfolie. Klap de beide lange kanten over de vulling en rol op.

Leg het saucijzenbroodje met de naad omlaag op de bakplaten. Rol zo nog 11 saucijzenbroodjes op. Bestrijk ze met nog wat olijfolie. Bestrooi met nog wat pecannoten, Bak ze in 15-20 min. goudbruin en gaar. Geef er nog wat tamari bij.

* I.p.v. in de magnetron kun je de zoete aardappels ook garen in de oven. Schil ze niet, maar prik ze rondom in met een satéprikker. Pof ze (afhankelijk van de dikte) in 30-40 min. gaar in het midden van de oven. Halveer ze en schraap het vruchtvlees uit de schil.

De beste specerijen van Euroma en de verfijnde smaakcomposities van Jonnie Boer maken Original Spices tot één van de lekkerste specerijenmelanges. Puur, authentiek en afkomstig uit alle windstreken. Heb jij ze al geprobeerd?

p.p. ± 195 kcal / 4 g eiwit / 6 g vet / 30 g kh

RECEPTEN MATT PRESTON, MICHELLE SOUTHAN FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE NOERIANTO BEREIDING CYNTHIA BLACK 

vega-saucijzenbroodjes-delicious