pastinaak-preisoep

Deze pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie is niet alleen verrukkelijk, maar ook nog een leverancier van vitamine C, vezels en mineralen. Lepel voor lepel lekker én gezond wat wil je nog meer!

Gek op de bijzondere smaak van pastinaak? Maak er gratin van!

pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie

hoofdgerecht (4 personen) | vegan

1 bol knoflook
9 el milde olijfolie
4 pastinaken, geschild
2 el tijmblaadjes
3 preien (alleen het wit en lichte groen), in dunne ringen
3 laurierblaadjes
1½ l groentebouillon
25 g hazelnoten, geroosterd, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg het bolletje knoflook op een vel aluminiumfolie, sprenkel er 1 el van de olie over en vouw het folie er omheen. Leg op een bakplaat en pof de knoflook in ± 40 min. heel zacht. Pers de pulp uit de vliesjes.

Snijd intussen 1 pastinaak in heel dunne staafjes van 2-3 mm dikte (julienne). Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met 2 el olie. Bestrooi met zout en peper. Bak in de oven in 10-12 min. goudbruin. Schep op een bord.

Verwarm in een kleine steelpan op matig vuur 3 el van de olie. Schep de tijmblaadjes hierin om en neem direct van het vuur, laat staan tot gebruik. Verhit intussen 3 el olie in een grote pan op matig tot laag vuur. Smoor hierin de prei onder af en toe omscheppen 20 min. Snijd de andere pastinaken in stukjes en voeg ze samen met de laurierblaadjes toe aan de prei. Bak 2 min. mee en schep om. Voeg de bouillon toe, draai het vuur hoog en breng aan de kook. Laat 30-40 min. trekken tot de pastinaak heel zacht is. Verwijder de laurierblaadjes en laat de soep enigszins afkoelen. Pureer met de staafmixer. Roer de knoflookpulp erdoor.

Serveer de soep bestrooid met pastinaakstaafjes en hazelnoten en besprenkeld met wat van de tijmolie.
Bereiden ± 50 min. / oven ± 50 min. / soep trekken ± 40 min.

RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

Maart 2017 ABC : July 2016 – page 86-93 :Balancing Act – Soul Food Recipes: Phoebe Wood Photography: Chris Court Styling:Kirsten Jenkins