Als we wereldwijd dít dieet volgen, kan iedereen duurzaam & gezond eten in 2050

Hoeveel vlees eet jij per week? En hoe vaak kies jij voor bewerkte, in plaats van verse producten? Minder goede eetgewoonten zijn anno 2019 normaal geworden.

Lees ook: bij pop-up restaurant De Spijsveiling gaan alle gerechten onder de hamer.

Waar we vroeger een stuk taart aten op een feestje, is dat nu verschoven naar de norm. Ongezond voedsel is overal beschikbaar. Dit zorgt aan de ene kant voor problemen met onze gezondheid en aan de andere kant voor een voedselproductie die niet duurzaam is.

10 miljard mensen voeden
Dat blijkt uit grootschalig onderzoek uitgevoerd door een groep experts op het gebied van voeding, landbouw en milieu, de zogeheten Eat-commissie. Zo’n 36 wetenschappers deden maar liefst drie jaar lang onderzoek naar hoe we ervoor kunnen zorgen dat in 2050 de verwachte 10 miljard mensen voldoende (duurzaam, gezond) voedsel te eten hebben. Als we blijven eten zoals we nu eten, gaat dit niet lukken.

Het ís mogelijk
Maar: de boodschap is positief. Zo zegt een van de wetenschappers, de Britse hoogleraar Tim Lang, op Volkskrant.nl: ‘Het nieuws dat wij brengen is: beste wereld, we kunnen het doen. Er zijn grote veranderingen nodig. We moeten anders gaan eten en op een andere manier voedsel verbouwen. Maar het kan: we kunnen de wereld gezond en duurzaam voeden in 2050.’

Radicale veranderingen
Om ervoor te zorgen dat in 2050 wereldwijd nog steeds iedereen voldoende te eten heeft, moeten er radicale veranderingen doorgevoerd worden. Waarom? Omdat anders een dalende levensverwachting én een hoop schade aan het milieu het gevolg is. Dit lezen we in het onderzoek van de wetenschappers, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Hoe het ‘dieet van de 21e eeuw’ eruit ziet?
Volgens de wetenschappers bestaat zo’n gezond en duurzaam eetpatroon uit o.a. groenten, fruit, volkorenproducten, noten, onverzadigde vetten, aangevuld met een beetje vis en kip. Waar we vooral drastisch mee moeten minderen: vlees en zuivel eten. Wat we ook moeten beperken: toegevoegde suikers, bewerkte granen en zetmeelrijke groenten (zoals aardappelen).

Huidige status
Op dit moment lijden zo’n 800 miljoen mensen honger en zijn er 2 milard (!) mensen te zwaar. Lang op Volkskrant.nl: ‘We zien wereldwijd een enorme toename van chronische ziekten die het gevolg zijn van ongezond eten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, suikerziekte.’ Bovenstaand dieet zou volgens de wetenschappers hét dieet zijn dat het milieu minder belast, overgewicht terugdringt én ervoor zorgt dat we in 2050 allemaal überhaupt nog voldoende te eten hebben.

Wat vaker vegan eten? Beleg je boterham eens met één van deze vijf vegan opties. Richt je keukenkast eens opnieuw in: dit is de basis voor een complete vegan voorraadkast.

BRON NOS.NL VOLKSKRANT.NL TEKST SIMONE BRAAKSMA BEELD ISTOCK

gezonddieet-delicious