appelroosjestaart

Een elegante taart van boterig deeg, royale vanillevulling en frisse appelroosjes. Niet alleen prachtig, maar ook onweerstaanbaar lekker!

Probeer ook eens deze crumble-broiche met appels en bessen

appelroosjestaart

nagerecht (6 personen)

250 ml melk
250 ml slagroom
1 tl gemalen vanille of 1 tl vanille-extract
5 eidooiers
75 g fijne kristalsuiker
2 el maïzena
sap van 1 kleine citroen
3 grote rode appels
1 el poedersuiker

deeg
200 g bloem
55 g fijne kristalsuiker
1 tl kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
125 g boter, in blokjes
1 ei
½ tl gemalen vanille of 1 tl vanille-extract
ook nodig: rechthoekige taartvorm van 33×12 cm met ribbelrand en losse bodem, ingevet, steunvulling

Verwarm de oven voor op 200°C.

Mix in de mengkom van de keukenmachine de bloem met de suiker, kaneel, kruidnagel en boterblokjes tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg terwijl de motor draait het ei en de vanille toe en mix met 30 ml ijskoud water tot een samenhangend mengsel. Voeg eventueel nog wat extra water toe als het deeg nog te kruimelig is.

Breng over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed kort tot een glad deeg. Rol het uit tot een lap van ± 36×16 cm en bekleed de bakvorm ermee. Snijd de rand netjes bij.

Zet 30 min. in de koelkast.

Zet de taartvorm op een bakplaat. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een steunvulling. Bak 15 min. en verwijder het papier en de steunvulling. Bak de deegbodem in 10-15 min. gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Verwarm in een middelgrote steelpan met dikke bodem de melk en room met de vanille op matig vuur net tot het kookpunt.

Klop in een hittebestendige kom met een mixer de eidooiers met de suiker en maïzena tot een dik en romig mengsel. Schenk al kloppend het hete melkmengsel erbij, zodat je een glad mengsel krijgt. Schenk terug in de pan en verwarm al kloppend op matig vuur tot tegen het kookpunt. Laat in ± 5 min. binden, maar niet koken!

Schep de banketbakkersroom in een kom. Leg een vel plasticfolie op het oppervlak. Laat afkoelen en zet in de koelkast om door en door koud te worden. Schep de banketbakkersroom in de deegbodem en spreid gelijkmatig uit.

Vul een grote kom met koud water. Voeg het citroensap toe. Boor de appels uit, maar schil ze niet. Snijd ze doormidden en dan in zeer dunne plakjes en leg die direct in de kom met water. Giet af.

Overgiet de appels met kokendheet water. Laat 3 min. wellen. Giet weer af. Dep droog met een schone theedoek.

Leg steeds 6 halve appelplakjes overlappend op een snijplank, met de schil aan dezelfde kant. Rol op tot een rozetje. Zet de rozetjes op de taart. Bestrooi met poedersuiker.

RECEPTEN EN BEREIDING PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE EN STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING DOSIA BREWER

 

appelroosjestaart-delicious