Kerstkoekjes: dit is hét recept voor de lekkerste peperkoeken

In Amerika en Scandinavië is het vaste prik: peperkoekhuisjes en -figuren bakken om het huis in kerstsfeer te brengen. Liefst met de hele familie. Maak eerst basisdeeg, rol en steek uit, snijd, bak én versier op je mooist. Je kunt ze al ruim een week van tevoren maken!

Handig: wij maakten de sjablonen alvast voor je. Je kunt ze hier downloaden.

Maak ook eens onze stervormige kerstkoekjes!

peperkoek

basisrecept (± 40 koekjes)

100 g honing
30 g keukenstroop
65 g donkerbruine basterdsuiker
100 g boter
365 g bloem
2 tl kaneelpoeder
1 volle tl gemberpoeder
¼ tl witte peper
¼ tl gemalen kruidnagel
¼ tl kardemom
¼ tl gemalen nootmuskaat
1 ei
½ tl bakpoeder

VOORBEREIDEN
Kan 7-10 dagen van tevoren, de koekjes blijven stevig.

Smelt op laag vuur de honing met de stroop, bruine suiker en boter in een steelpannetje.
Laat het mengsel niet koken. Voeg eerst 175 g van de bloem, de specerijen en ¼ tl zout toe en meng goed. Laat iets afkoelen en klop er ook het ei door. Laat nu helemaal afkoelen en meng er dan 190 g van de bloem en het bakpoeder door.

Kneed door tot een soepel deeg. Voeg evt. meer bloem toe. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig. Laat het deeg in de koelkast ± 2 uur, maar nog liever een hele nacht rusten, dan wordt de smaak nog beter.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg op bakpapier tot 2-3 mm dun uit. Steek met een koeksteker of met behulp van de mal voor delicious.kerstkoekjes vormpjes uit het deeg. Maak van restjes deeg weer een bal, rol uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Bak ze in het midden van de oven in 8-10 min. lichtbruin en gaar. Draai de bakplaat een halve slag halverwege de baktijd, zo worden ze gelijkmatiger gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.

Bereiden ± 35 min. / rusten ± 1 nacht / oven ± 10 min.

variatie: chocoladepeperkoek
Voeg gelijk met de honing, stroop, bruine suiker en boter ook 20 g gezeefd cacaopoeder toe aan het basisdeeg.

glazuur
glazuur (± 30-40 koekjes)

Doe er wat stroop bij, dan blijft het glazuur stevig en mooi glanzend. Het glazuur heeft zo wel wat langer nodig om goed hard te worden. Wacht dus een paar uur voor je de koekjes stapelt.

225 g poedersuiker
5 tl melk
1 tl golden syrup of andere lichte stroop, bijv. agavesiroop
evt. voedingskleurstof of smaakstoffen zoals citroen-, pepermunt- of vanille-extract
ook nodig: spuitzak met heel klein rond spuitmondje

VOORBEREIDEN
Evt.1 dag van tevoren, mits je het glazuur goed afgesloten bewaart.

Klop de poedersuiker los met de melk. Roer de golden syrup erdoor en klop tot een mooi glazuur. Voeg evt. wat extra poedersuiker toe als het glazuur te dun is of 1 tl extra melk als het te dik is. Het moet net mooi spuitbaar zijn.

Doe het glazuur in de spuitzak met het kleinste spuitmondje en versier de koekjes. Evt. kun je de koekjes beschilderen met een stevig penceeltje.

Bereiden ± 10 min.



RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN ONTWERP & STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING AJDA MEHMET BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

peperkoek kerstkoekjes delicious.