De allerlekkerste visbouillon maak je zo!

Bremerhaven wordt omringd door water, waardoor er altijd aanvoer van verse vis is. Deze vis, rechtstreeks uit de Noordzee, wordt in Duitsland veelvuldig gebruikt voor speciale vissoep. Je kunt natuurlijk een blokje visbouillon gebruiken, maar, man oh man, als je eenmaal zelfgemaakte visbouillon hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders. En het leuke is, het is zó gepiept: in nog geen half uur heb je de lekkerste visbouillon. 

Meer over Bremen
– Wist je dat in Bremen één van de oudste wijnkelders van Duitsland staat? Het oudste wijnvat dateert uit 1653.
– Inmiddels vind je in elk Duits dorpje een Konditorei, met gebak dat per streek verschilt. Maar in Bremen was de allereerste, in 1673 opende het eerste koffiehuis zijn deuren.

Hier vind je no waste groenterecepten!

Tips & tricks
– Graten en afsnijdsel koop je bij de visboer of viskraam. Daar maak je de visverkoper alleen maar blij mee, want dit zijn onderdelen die hij anders moet weggooien. Vertel erbij dat je visbouillon gaat maken, dan krijg je de juiste afsnijdsels mee.
– Niet alle vis is geschikt om bouillon van te trekken. Vermijd vissen met een sterke smaak, zoals: makreel en paling.
– Varieer met groenten en kruiden: venkel, foelie, (bleek)selderij, wortel, lavas zijn perfect voor visbouillon.
– Van visbouillon maak je de lekkerste gerechten: vissoep – voeg na het zeven van de bouillon witvis en schelpdieren toe en laat 5-10 min. meekoken, saus, risotto
– Visfond* kun je gebruiken voor saus bijvoorbeeld: beurre blanc (lekker bij gebakken of gestoofde vis) en het op smaak brengen van brandade (een gerecht met aardappel en bakeljauw).
– Bouillon en fond zijn fantastisch om in te vriezen. Vries fond in als ijsblokjes en bouillon in porties van bijv. een halve liter.

Visbouillon maken
– Spoel ± 2 kg graten en afsnijdsel van vis goed af onder koud, stromend water en doe ze in een pan.
– Snijd 200 g sjalotten en uien fijn en voeg toe aan de pan.
– Bindt een bosje peterselie op, pers een ½ citroen uit en rasp de schil en voeg toe aan de pan.
-Voeg 1 laurierblad en eventueel een takje tijm of rozemarijn toe en zoveel grof zout zodat de bouillon op smaak is.

Stap 5
Voeg zoveel water toe dat alles onderstaat en breng aan de kook.

Stap 6
Schuim af en laat de bouillon zo’n 20 min. trekken, niet langer want sommige vissoorten worden tranig en bitter als je de kop en afsnijdsels te lang laat trekken. Schenk de bouillon door een fijne zeef en je visbouillon is klaar!

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

*Wil je visfond maken, laat het zout dan achterwege en laat de bouillon na het zeven nog zo’n 30-45 min. inkoken. Van 1 liter bouillon moet ± 1 dl visfond overblijven. Breng dan pas op smaak met zout en peper.

Voor de vissoep van Bremerhaven heb je roodbaars, leng en koolvis nodig. In de video hieronder zie je hoe je de lokale specialiteit bereidt.

TEKST MARION DE BOER RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN

visbouillon - delicious