Alles wat je moet weten over cider

Appelwijn wordt vaak de nationale drank van Hessen genoemd en is hier ook bekend onder de naam ‘Ebbelwei’. Vooral in en om Frankfurt zijn er veel gezellige appelwijnlokalen, biertuinen en cafeetjes waar je dit drankje kunt bestellen.

Lees hier waarom Sekt de nieuwe Champagne is.

Appelwijn heeft veel weg van cider. Het verschil tussen cider en appelwijn ligt in het gebruik van toegevoegde suikers: in authentieke cider zijn alleen de vruchtsuikers van appels vergist, terwijl aan de most van appelwijn suikers zijn toegevoegd. Cider ziet eruit als een fris biertje en heeft bijna hetzelfde alcoholpercentage. Hoewel cider sterk wint aan populariteit, is het drankje nog lang niet zo populair als bier. En dat is zonde, want cider heerlijk!

80 verschillende appelrassen
Er zijn meer dan 80 bekende appelrassen die je voor cider kunt gebruiken. Maar het belangrijkste is de juiste verhouding van zure, zoete en bittere soorten. Die ligt rond de 40-30-30% en zorgt voor de kenmerkende smaak. Van de naar schatting drieduizend appelsoorten die in Duitsland groeien, zijn er ongeveer vijfhonderd geschikt voor wijnpersing, met namen als ‘von Kamillio-Renette’, ‘königlicher Kurzstil’ of ‘Goldparmäne’. De appelsoorten ‘Bohnappel’, ‘Schafsnase’ of ‘Trierer Weinappel’ worden al eeuwen gekweekt. De namen komen meestal van de kwekers, die ze naar een familielid vernoemen.

            
Fermentatie
Na het plukken worden de appels tot pulp geplet en de pulp wordt geperst of gecentrifugeerd. Dit verrukkelijk verse sap is al een sensatie op zich, maar verdwijnt zo snel mogelijk in houten of stalen vaten voor twee achtereenvolgende fermentaties: de alcoholische en de ‘malolactische’. In zo’n drie maanden tot soms wel drie jaar (!) ontstaat een troebelgele drank met een subtiel alcoholpercentage (4-6%) en een nog subtielere bubbel. De rijke smaak is nog verre van subtiel en kun je het beste omschrijven als boers, bitter, droog en vol fijne zuren. Soms ruiken ze een beetje ‘stallig’. Tegelijkertijd smaken ze bijzonder fris, eerder naar grapefruit dan appel.

Cider leent zich ook perfect om mee te koken. Probeer eens dit recept met mosselen!

Appelwijn
Voor appelwijn worden voornamelijk bittere, suikerarme appelsoorten gebruikt met een hoog tanninegehalte. In plaats van bekende appels als Golden Delicious en Granny Smith worden voor appelwijn meestal oude rassen gebruikt, deze appels groeien vaak op boomgaarden.

Maar… welke cider is het allerlekkerste?
Probeer zeker eens deze tips van de redactie. Tekstredacteur Marion is fan van de Franse ‘Cidre Artisanal de Bretagne’ die je onder andere in deze webshop kunt kopen. “Een heel verfijnde smaak met veel appel.” Culi redacteur Trudelies koopt altijd de ‘Galotière Poiré Fermier Biologique’ op de biologische markt in Parijs. “Eenvoudig en héél lekker.” Gelukkig is de cider ook gewoon in Nederland te koop, in deze webshop. De webshop cidercider.nl is trouwens sowieso een aanrader: hier vind je een enorm assortiment aan heerlijke ciders die je met één druk op de knop in huis haalt.

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Naast Ebbelwei staat Frankfurt ook bekend om de beroemde ‘groene saus’. De kruiden worden voornamelijk verbouwd in de buitenwijken. In de video hieronder vind je het recept!

 PRODUCTIE EN TEKST MISTER KITCHEN BRON DUITSLAND MAGAZINE FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR BEELD iSTOCK