lebkuchen

In Duitsland zijn ze gek op zoet en al helemaal op koekjes. Deze lebkuchen met specerijen en gekonfijt fruit zijn superlekker. Maak ze een paar dagen van tevoren, ze worden alleen maar lekkerder!

Nog meer recepten voor Duitse koekjes? Bak deze Thuringer Spitzbuben!

lebkuchen

koekjes (24-28 koekjes)

225 g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl kaneel
½ tl kardemom
½ tl gember
½ tl piment
¼ tl kruidnagel
175 g amandelen, geroosterd + extra om te garneren
100 g hazelnoten, geroosterd + extra om te garneren
50 g gekonfijte citroen*, in stukjes
50 g gekonfijte sinaasappel*, in stukjes
4 grote dadels, ontpit, in stukjes
110 g honing
3 eieren
165 g lichtbruine basterdsuiker

glazuur
75 g poedersuiker
± 1 el melk
ook nodig: bakplaat met bakpapier bekleed

Stap 1
Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, een snuf zout en de specerijen. Maal in de keukenmachine de amandelen en hazelnoten fijn. Voeg de gekonfijte citroen, sinaasappel en dadels toe en maal fijn. Doe de honing, eieren en suiker erbij en mix goed. Voeg het bloemmengsel toe en mix tot een deeg. Doe dat in een kom en dek goed af. Laat minstens 1 nacht of liever 2 of 3 nachten in de koelkast rusten.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 165°C. Schep, bijv. met een ijsschep, steeds ± 30 gram deeg op het bakpapier. Laat flink wat tussenruimte over, het deeg rijst nog. Versier elk koekje met 3 nootjes. Bak ze in het midden van de oven in 13-15 min. gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen op de bakplaat.

Stap 3
Meng voor het glazuur de poedersuiker met ½-1 el melk. Bestrijk de koekjes ermee en laat het glazuur helemaal opstijven.
* Gekonfijte citrus koop je bij notenzaken, de natuurwinkel en sommige supermarkten.

Bereiden ± 45 min. / rusten ± 1-3 dagen / oven ± 15 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER (COOKIECOMPANION) FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

lebkuchen-delicious