Courgettecakejes met basilicumsorbet & aardbeien

courgettecakjes met basiliciumsorbet en aardbeien | delicious


aantal 4 | nagerecht | zomer | |
Een toprecept: courgettecakejes met frosting, basilicumsorbet en steranijsaardbeien. Zo zet je een héél bijzondere toet op tafel.
kooktijd50 minutes
Oven/bevriezen1 hour 50 minutes
totale tijd2 hours 40 minutes

ingrediënten

courgettecakejes

  • 250 g bakmeel zelfrijzend
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 60 g boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 200 ml karnemelk
  • 130 g courgette in miniblokjes
  • ook nodig: 12 muffinvormpjes* ingevet, ijsmachine**, staafmixer

basilicumfrosting

  • 55 g boter op kamertemperatuur
  • 80 g roomkaas
  • ½ citroen bio, rasp + 1 el sap
  • 90 g poedersuiker
  • 30 g basilicum

basilicumsorbetijs

  • 125 g suiker
  • 250 ml witte wijn droog
  • 30 g basilicum
  • 1 tl citroensap

steranijsaardbeien

  • 250 ml druivensap wit
  • 70 g suiker
  • 1 steranijs
  • 1 vanillestokje opengesneden, merg eruit geschraapt
  • 500 g aardbeien gehalveerd

instructies

  • Doe voor de frosting alle ingrediënten in een keukenmachine en laat een minuut draaien. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Doe voor de cakejes het meel, suiker, vanillesuiker, boter, een snuf zout en ei in een kom en kneed even goed door. Voeg de karnemelk in delen al roerend toe tot een dik soepel beslag ontstaat. Schep als laatste de blokjes courgette er voorzichtig door. Vul de vormpjes en bak de cakejes 20 min. in het midden van de oven. Laat ze helemaal afkoelen en bestrijk ze dik met de frosting.
  • Breng intussen voor het basilicumsorbetijs 125 ml water met de suiker in een steelpan aan de kook, blijf goed over de bodem roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat volledig afkoelen, evt. in de koelkast. Voeg de wijn, basilicum en het citroensap toe aan de suikersiroop en pureer het met de staafmixer. 
  • Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 30 min. draaien of zolang de gebruiksaanwijzing van het apparaat aangeeft. Zet het ijs in een afgesloten doos nog 1 uur in de diepvries.
  • Verwarm voor de gemarineerde aardbeien het druivensap met de suiker, steranijs en vanillestokje en -merg totdat de suiker is opgelost. Laat de marinade volledig afkoelen en laat de halve aardbeien hierin minimaal 1 uur marineren. Serveer de cakejes met een bol basilicumsorbetijs en wat gemarineerde aardbeien.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Siliconen muffinvormpjes zijn stevig, je hoeft ze dus niet in een muffinvorm te zetten. Of gebruik een muffinvorm met 12 holtes en papieren muffinvormpjes (caisses).
** Je kunt sorbetijs ook zonder ijsmachine maken, als je een viersterrenvriesvak hebt. Doe het mengsel in een ondiepe bak en zet die minimaal 4 uur in de vriezer. Klop het ijs elk half uur met de mixer door.
Recept: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


courgettecakjes met basiliciumsorbet en aardbeien | delicious