pistachebrownie met zwartebessenijs

Deze pistachebrownies zijn het allerlekkerst met zelfgemaakt zwartebessenijs, maar voor een snelle versie kan lekker kant-en-klaar roomijs natuurlijk ook. 

Ook lekker: sinaasappelbrownies
Bak de beste brownies: bekijk de video!

pistachebrownie met zwartebessenijs

nagerecht (6-8 personen)

1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
350 ml melk
100 g suiker + 1 lepel extra
350 ml slagroom
100 g zwarte bessen, diepvries

brownie
80 g bloem, gezeefd
1 el cacaopoeder, gezeefd
150 g pure chocolade (70% cacao), fijngehakt
120 g boter, op kamertemperatuur
3 grote eieren (L)
150 g kristalsuiker
50 g lichtbruine basterdsuiker
50 g pistachenoten, geroosterd en gehakt
rasp van ½ (bio)sinaasappel
ook nodig: bakblik van 20-25 cm, ingevet, met bakpapier bekleed

Verwarm in de pan het vanillestokje met de merg, melk en suiker. Laat zachtjes een kwartiertje trekken tot de suiker gesmolten is. Giet in een lage wijde bak, roer de slagroom erbij en laat afkoelen. Draai het melk slagroommengsel in de ijsmachine volgens de beschrijving van ijs. Of giet het in een wijde lage, liefst metalen bak, en vries 4-5 uur in. Klop na 1 uur elk halfuur door.

Kook intussen in een steelpan de zwarte bessen met 1 el suiker en 1 el water 5 min. Laat afkoelen in de koelkast. Roer de zwarte bessen als een swirl door het ijs. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng in een kom de bloem met de cacao en een snuf zout. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie. Klop de eieren met de twee suikersoorten in 10 min. dik, lichtgeel en crèmig. Meng het chocolade-botermengsel door het eimengsel. Spatel tot slot de bloem, pistachenoten, sinaasappelzest en cacao erdoor. Doe dit kort, maar zorg wel dat het goed wordt gemengd. Giet het beslag in het bakblik en bak 20-25 min in de oven. Laat afkoelen en snijd in blokken. Serveer het ijs met de brownies, pistachenoten en de sinaasappelrasp.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 25 min. / vriezen ± 1-5 uur.

Bekijk ook deze video: zó maak je suiker met een smaakje: 

TEKST & PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS ASSISTENTEN VICTOR DE LAUNAY, ROOS VOLKERS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

pistachebrownie zwartebessenijs | delicious