delicious. lekkerboek: river café 30

Culi redacteur Merijn Tol leest het ene na het andere kookboek. Van River Café 30 krijgt ze geen genoeg. 

Wat maakt dit boek anders dan de anderen?

Elk kookboek van the River Café in Londen (Dit is hun jubileumboek, met de 60 beste recepten en 30 nieuwe gerechten) is voor mij een testimonial van een van de meest bijzondere restaurants die er zijn. Chef Ruthie Rogers en Rose Gray creerden er de magie van de simpele Italiaanse keuken tot in perfectie. Ruth schrijft over Rose Gray, die in 2011 overleed aan kanker,  (lezen dat voorwoord, zo mooi!) : Rose is er nog altijd. In alles wat we doen. Ze zal er altijd zijn.

Mezze paccheri met zwarte peper en langoustines
Wie willen hier echt uit koken?

Iedereen die houdt van Italiaans eten. Wie niet dus! Ruth & Rose (en hun chefs Sian Wyn Owen en Joseph Trivelli)  zijn masters in eenvoud. Hier geen lange ingredientlijsten of ingewikkeld gedoe. Ik wil NU gelijk dat ricottasouffleetje met basilicum, munt en peterselie maken. En de asperges met bottargaboter. En de riso nero met snijbiet en inktvis. En de aardappels met pancetta, knoflook, slagroom en salie uit de oven.

Kook je hier over 5 jaar nog uit?

You bet! Vergeet alle hypes, met Rose en Ruth kan ik de rest van mijn leven toe. Het is een van die kookboeken die in mijn keuken komen wonen. Ik verwelkom ze met open armen. Net zoals alle andere River Café kookboeken. Waarom? Omdat het klassiekers zijn die over de essentie gaan. Ik wil dit eten gewoon elke dag eten en koken. Ik zou haast zeggen: leer dit koken en ga dan verder. Dat deden Jamie O en Hugh Fearnley Whittingstall ten slotte ook.

 

river café

River Café 30 

Simpel, modern, Italiaans kookboek

Ruth Rogers, Rose Gray, Sian Wyn Owen en Joseph Trivelli

Kosmos Uitgevers,  ISBN: 9789021567761 | € 29,99 

TEKST MERIJN TOL BEELD KOSMOS UITGEVERS

river café