gefrituurde citroenspiering

Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak.

Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!

gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise

hapje of voorgerecht |6 personen

2 buisjes saffraan (1 flinke pluk)
2½ el wittewijnazijn
rasp van 3 (bio)citroenen en
1 (bio)sinaasappel + een groot stuk citroenschil
200 g bloem
1 eidooier
½ el dijonmosterd
200 ml zonnebloemolie
1 tl roze peperbessen, gekneusd
1 kg spiering (zie rechter kolom voor alternatieven)
olie om te frituren

Leg de saffraandraadjes in de azijn en laat 30 min. staan. Meng intussen de citroen- en sinaasappelrasp
met ¼ tl zeezout. Meng dit citruszout dan gelijkmatig door de bloem. Laat even staan, zodat de bloem de smaak kan opnemen.

Klop in een hoge kom met een garde de eidooiers met de mosterd. Voeg in een straaltje de zonnebloemolie toe, blijf kloppen tot alle olie is toegevoegd en de mayonaise dik is. Roer de saffraanazijn erdoor en breng op smaak met zout en roze peperbessen.

Verhit de frituurolie in een wok of frituurpan tot ± 180°C (een stukje brood dat je erin doet is in 30 sec. goudbruin). Voeg ook de citroenschil toe en laat meefrituren voor meer smaak.

Haal steeds wat spierinkjes door de citroenbloem en frituur ze in kleine porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met de saffraanmayonaise.
Een glas koel bier is hier heerlijk bij!

Bereiden ± 15 min. / frituren ± 5 min. per portie.

Spiering
Spiering is zoetwatervis die wordt gevangen door binnenwatervissers. Wordt ook als aasvis aangeboden voor hengelaars. Verse spiering wordt o.a. gebruikt bij de vangst van (snoek)baarzen, maar ook bij vangst op grote vissen op zee.

FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS RECEPT MERIJN TOL

spiering