aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie

Een aardappelsoep om je aan op te warmen. Samen met de pieper speelt de ‘vergeten groente’ peterseliewortel de hoofdrol in dit voorgerecht.

Pastinaak is al lang geen vergeten groente meer. Hij ligt overal, ook in de schappen van de supermarkt. Peterseliewortel hebben we sinds kort herontdekt. Wat uiterlijk betreft sprekend pastinaak, maar de smaak is heel anders. Subtieler en kruidiger dan pastinaak, iets tussen selderijknol en wortel in. Hoe houd je die twee nu uit elkaar? Peterseliewortel is meestal iets slanker dan pastinaak. De steelaanzet van de pastinaak ligt dieper in de wortel. Bij een peterseliewortel groeit het groen direct naar buiten. Ken je eenmaal de geur en smaak van beide wortels, dan geeft even goed snuffelen meteen de doorslag.

Ook van zoete aardappel kun je heerlijke soep maken. Met gebakken uien erbij bijvoorbeeld.

aardappel-peterseliewortelsoep met peterselie-olie

voorgerecht | 4-6 personen v

2 el boter
1 ui, fijngesneden
300 g peterseliewortel*, geschild, in plakjes
500 ml melk
500 ml groentebouillon
350 g aardappels, geschild, in blokjes
1 bosje peterselie (± 30 g)
100 ml koudgeperste zonnebloemolie*
½ tl versgeraspte nootmuskaat

Verwarm 1 el boter in een soeppan en bak de ui hierin heel zachtjes in ± 10 min. glazig, dus niet bruin. Houd 1 kopje peterseliewortel apart. Doe de rest van de peterseliewortel, melk en bouillon bij de ui en breng aan de kook. Kook ± 15 min. op laag vuur. Houd ± 100 g aardappelblokjes apart en voeg de rest toe aan de soep. Laat de peterseliewortel met aardappel in 10-15 min. verder gaarkoken.

Pureer intussen de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.

Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de achtergehouden aardappel en peterseliewortel in ± 10 min. bruin en krokant.

Breng op smaak met peper en zout. Pureer de aardappelsoep kort en breng op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi de aardappelsoep eventueel met nog wat extra nootmuskaat.

* Peterseliewortel is de grote penvormige wortel van een speciaal ras peterselie dat grote wortels maakt. Deze koop je in natuurwinkels, ruim gesorteerde groentewinkels en sommige landwinkels. In plaats van zonnebloemolie kun je ook een mix van 75 ml zonnebloem- en 25 ml walnootolie nemen. Voeg op het laatst van gerookte ossenworst gedraaide balletjes toe aan de soep, dat geeft een lekker rooksmaakje.

Bereiden ± 55 min.

RECEPTEN CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

aardappelsoep