Ontdek slokje voor slokje: Catalaanse wijn

Ontdek, slokje voor slokje: Catalaanse wijn

Catalonië leer je vooral kennen door er heen te gaan en daar de wijn te proeven! Wat je dan zeker ook zal opvallen zijn het aangename klimaat, prachtige natuur, de eigenzinnige keuken    en architectuur. Je reis zal nog lang in je herinnering blijven, zeker als je op wijntoer gaat. De mooiste wijngebieden, wijn en cava’s ontdek je bij de gastvrije wijnboeren.

Wijntoerisme in Catalonie: beleef de wijnervaring
In Catalonië geniet je van wijn, het terroir én de regio vol bijzondere bewoners en hun tradities. Hier vind je veel en goede wijn, dankzij het milde Mediterrane klimaat en de grote variëteit aan landschappen. De 12 oorspongsbenamingen (DO), waarvan elf voor wijn en één voor cava, hebben elk hun eigen speciale kenmerken. Meer dan 300 wijnkelders openen hun deuren, dus de Catalaanse wijnboeren nodigen je uit in hun wijngaarden om ook daar hun wijn te komen proeven.

kaart catalunya1. MODERNISME IN EEN GLAS WIJN 
Veel van de modernistische cellers in Catalonië zijn geconcentreerd in de DO Terra Alta en Conca de Barberà en liggen op de Ruta de les Catedrals del Vi. Deze cellers zijn ontworpen door leerlingen van Gaudí zoals Pere Domènech en Cèsar Martinell en een bezoek meer dan waard. Twee voorbeelden zijn de Cooperativa Pinell de Brai in Gandesa en de Castell d’Or in L’Espluga de Francolí.

3. UITSTEKENDE WIJN UIT REGIO TARRAGONA 
DO Tarragona is een lichte, aromatische en evenwichtige wijn. Dit is het resultaat van de ligging aan zee en de erfenis van de Romeinen, die hier de wijncultuur bevorderden, zoals je nog steeds kunt zien langs de route Tàrraco Romana. De Penedès, de streek met wijngaarden tot aan de horizon, vol druiven als xarel·lo, parellada en macabeu, is de meest productieve DO van Catalonië. Hier worden heerlijke cava’s gemaakt en vind je veel wijnkelders waar je de geheimen van het ambacht achter deze internationaal bekende mousserende wijn kunt ontdekken.

5. MONTSANT & PRIORAT: UNIEKE WIJN MET EIGEN IDENTITEIT
De bergligging en het weer bepalen de unieke smaak van DOQ Priorat en DO Montsant. Landbouwcoöperaties bestaan naast familiewijnhuizen in het schitterende landschap van de Montsant-bergketen. In de DOQ Priorat  ̶  de enige in Catalonië met deze kwaliteitserkenning  ̶  groeien de wijnranken op de berghellingen. Bezoek hier vooral Cartoixa d’Escaladei, waar Kartuizermonniken al honderden jaren wijn maken.

7. BARCELONA
In en rond Barcelona, hoofdstad van Catalonië, zijn verschillende wijnroutes en wijnhuizen te vinden. Ook in de stad geniet je van wijn, bijvoorbeeld in het wijnlokaal van de Mirador de Colón.

Ga voor meer informatie naar www.catalunya.com.

catalaanse wijn