amandel-peperkoek

Voor deze variant op de klassieke peperkoek, vervang je  een deel van de bloem door amandelmeel. Zo krijgen ze een rijkere smaak. Bak de koekjes dan wel op iets lagere temperatuur!

Liever beginnen bij de basis? Maak dan dit basisrecept voor peperkoek!

amandel-peperkoek

zoet (± 30 koekjes)

130 g Golden Syrup of agavesiroop
65 g witte basterdsuiker
100 g boter
100 g amandelmeel
270 g bloem + evt. 80 g extra
½ tl kaneel
1 tl kardemom
1 tl gember
½ tl koriander
2 tl anijspoeder
½ tl nootmuskaat
snufje witte peper
1 ei
½ tl bakpoeder

De mallen voor de gemberhuisjes, boompjes, autootjes en meer download je hier… 

VOORBEREIDEN kan 7-10 dagen van tevoren, de koekjes blijven stevig. Smelt op laag vuur de stroop, suiker en boter in een kleine steelpan. Laat het mengsel niet koken.Meng het amandelmeel met 85 g van de bloem. Meng het amandelmengsel en de specerijen goed door het botermengsel in de pan. Laat iets afkoelen en klop er het ei door.

Laat helemaal afkoelen en meng er dan de rest van de bloem, het bakpoeder en ¼ tl zout door. Kneed goed door en voeg evt. nog iets bloem toe als het nog te zacht is.Kneed tot een soepel deeg en laat in de koelkast ± 2 uur, maar liever nog 1 nacht rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg tot 2-3 mm dun uit tussen twee stukken bakpapier en steek er met een koeksteker vormpjes uit. Of snijd met behulp van de mallen vormpjes uit het deeg. Kneed restjes deeg weer samen tot een bal, rol weer uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de koekjes erop. Bak ze in het midden van de oven in 7-9 min. lichtbruin en gaar. Draai het bakblik halverwege een halve slag om, zodat ze allemaal gelijkmatig gaar worden. Neem uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.

Wil je de peperkoek versieren met glazuur? Dan is dit dé perfecte glazuur; met golden syrup!

Voorbereiden ± 35 min. / rusten ± 1 nacht / oven ± 10 min.

RECEPT DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING AJDA MEHMET BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

bakboekDe beste baktips en de lekkerste recepten vind je in delicious. hét bakboek. Leuk om cadeau te doen aan échte bakfanaten!

amandel peperkoek - delicious