10 x wat je waarschijnlijk nog niet wist over vijgen

Beeldschoon, elegant, delicaat van smaak en vriend van zoete en hartige gerechten… vijgen zijn geweldig! Ken je deze 10 feiten over vijgen al?

Deze knapperige vijgenrolletjes zijn te gek!

10 vijgenaardigheden

1 vijgen worden al sinds 9000 v.Chr. gekweekt in het zuidwesten van Azië en al kort daarna in het hele Middellandse-Zeegebied.

2 er zijn honderden variëteiten en de vier voornaamste schilkleuren zijn: wit, groen, rood en donkerpaars.

3 sommige vijgenvariëteiten doen het goed in Nederland. Kijk in Foodiefile, pag. 13.

4 in de vijgenschil zitten in het rode vruchtvlees heel veel zaadjes.

5 vijgen met een barst zijn de lekkerste. Die zijn aan de boom gerijpt en dus superzoet. Direct opeten!

6 rijpe vijgen kneuzen snel. Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur.

7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.

8 snoep verstandig: vijgen zijn rijk aan voedingsvezels, kalium en calcium.

9 honingzoete vijgen gaan perfect samen met hartig, bijvoorbeeld met rijpe kaas, vleeswaren en in salades.

10 supervijg: vul een vijg met een beetje blauwe kaas, omwikkel met rauwe ham en schep er wat mascarpone en een beetje honing op.

Verse vijgen drogen

Het vijgenseizoen is kort, maar zo geniet je er langer van!

STAP 1 Halveer de vijgen in de lengte. Verwarm de oven voor op 120ºC.
STAP 2 Leg de vijgen op een rooster boven een braadslee. Laat 6 uur drogen in de oven.
STAP 3 Zet de ovendeur op een kier als de vijgen donker kleuren. Gedroogde vijgen zijn – luchtdicht afgesloten – 3 maanden houdbaar!

RECEPTEN ALISON ADAMS. FOTOGRAFIE & STYLING STUDIO PHILIPPI. PRODUCTIE MERIJN TOL.

verse vijgen