Lekker, gezond en snel doordeweeks koken + eten? Bestel onze special bomvol inspiratie: ELKE DAG.
Met bloemkool kook je al gauw op de automatische piloot. Gekookt en geserveerd met een kaassausje, gegrild in de oven of gewokt met andere groenten: we hebben allemaal onze eigen bloemkool go-to’s. Maar wat nou als we vertellen dat het écht een stuk feestelijker – en smakelijker – kan?
Deze kool is al eeuwen favoriet
Bloemkool wordt al eeuwen gegeten. De oorsprong van de bloemkool ligt in het oude Rome, waar het werd gekweekt als een soort kool voor de bladeren. De waardering voor de enorme witte ‘bloemknoppen’ die we nu eten, kwam pas later. In de 16e eeuw werd de bloemkool geintroduceerd in Europa, waaronder Nederland, door de Italiaanse tuinbouwers.
De bloemkool werd toen als delicatesse beschouwd en was alleen voor de rijken beschikbaar. Pas in de 19e eeuw begon men bloemkool op grotere schaal te telen en werd het beschikbaar voor een breder publiek. Sindsdien is bloemkool één van de meest gegeten groentesoorten in Nederland – en daarbuiten.
Internationale keukens vol bloemkool
Niet alleen in de Hollandse pot doet de witte groente het goed: ook in gerechten afkomstig uit warmere oorden steelt deze kool de show. Hij is lekker neutraal van smaak en je kunt hem zowel rauw als bereid eten. Dat maakt de groente breed inzetbaar: geen wonder dat we zó veel verrukkelijke recepten met bloemkool in ons repertoire hebben.
Dus hoe verkikkerd je ook bent op je gebruikelijke combinatie van bloemkool + kaas of bloemkool + room… There’s more where that came from! Wat dacht je van bloemkoollasagne met spinazie, een Thaise massaman curry met bloemkool of bloemkoolsoep met cashewnoten en kurkuma?
Één ding is zeker: met deze lijst wordt het een stuk makkelijker om aan je benodigde dagelijkse hoeveelheid groenten te halen. Kom maar door met die vitamine-high score.
Ook heel erg lekker: knolselderij! We geven je onze 22 beste recepten.
Bloemkool vers houden
Een verse bloemkool kan ongeveer 1 tot 2 weken vers blijven wanneer hij op de juiste manier bewaard wordt. Hier zijn wat handige tips om de houdbaarheid van bloemkool te verlengen:
- Bewaar bloemkool op een koele, donkere plek. Een koelkast is de beste optie, maar een koele kelder of garage kan ook werken.
- Plaats de bloemkool in een afgesloten plastic zak met een vochtig stuk keukenpapier, dit helpt om de groente vers te houden.
- Als de bladeren al van de bloemkool af zijn, kun je hem het beste meteen bereiden, of luchtdicht verpakken en in de koelkast bewaren. Zo blijft hij nog wel een paar dagen vers.
Als je ziet dat de bloemkool begint te verkleuren of een andere geur krijgt, is het tijd om hem weg te gooien. Maar zo ver laat je het niet komen, toch? Deze recepten zorgen ervoor dat je hem meteen wil gebruiken!
37x bloemkool recept
Bloemkool is zó veelzijdig! Je kunt er zelfs nasi goreng van maken, eh… bloemkool goreng!