bloemkool kan áltijd: 37x de lekkerste recepten

Lekker, gezond en snel doordeweeks koken + eten? Bestel onze special bomvol inspiratie: ELKE DAG.

Met bloemkool kook je al gauw op de automatische piloot. Gekookt en geserveerd met een kaassausje, gegrild in de oven of gewokt met andere groenten: we hebben allemaal onze eigen bloemkool go-to’s. Maar wat nou als we vertellen dat het écht een stuk feestelijker – en smakelijker – kan? 

Deze kool is al eeuwen favoriet

Bloemkool wordt al eeuwen gegeten. De oorsprong van de bloemkool ligt in het oude Rome, waar het werd gekweekt als een soort kool voor de bladeren. De waardering voor de enorme witte ‘bloemknoppen’ die we nu eten, kwam pas later. In de 16e eeuw werd de bloemkool geintroduceerd in Europa, waaronder Nederland, door de Italiaanse tuinbouwers.

De bloemkool werd toen als delicatesse beschouwd en was alleen voor de rijken beschikbaar. Pas in de 19e eeuw begon men bloemkool op grotere schaal te telen en werd het beschikbaar voor een breder publiek. Sindsdien is bloemkool één van de meest gegeten groentesoorten in Nederland – en daarbuiten. 

Internationale keukens vol bloemkool

Niet alleen in de Hollandse pot doet de witte groente het goed: ook in gerechten afkomstig uit warmere oorden steelt deze kool de show. Hij is lekker neutraal van smaak en je kunt hem zowel rauw als bereid eten. Dat maakt de groente breed inzetbaar: geen wonder dat we zó veel verrukkelijke recepten met bloemkool in ons repertoire hebben. 

Dus hoe verkikkerd je ook bent op je gebruikelijke combinatie van bloemkool + kaas of bloemkool + room… There’s more where that came from! Wat dacht je van bloemkoollasagne met spinazie, een Thaise massaman curry met bloemkool of bloemkoolsoep met cashewnoten en kurkuma? 

Één ding is zeker: met deze lijst wordt het een stuk makkelijker om aan je benodigde dagelijkse hoeveelheid groenten te halen. Kom maar door met die vitamine-high score.

Ook heel erg lekker: knolselderij! We geven je onze 22 beste recepten.

Bloemkool vers houden

Een verse bloemkool kan ongeveer 1 tot 2 weken vers blijven wanneer hij op de juiste manier bewaard wordt. Hier zijn wat handige tips om de houdbaarheid van bloemkool te verlengen:

  • Bewaar bloemkool op een koele, donkere plek. Een koelkast is de beste optie, maar een koele kelder of garage kan ook werken.
  • Plaats de bloemkool in een afgesloten plastic zak met een vochtig stuk keukenpapier, dit helpt om de groente vers te houden.
  • Als de bladeren al van de bloemkool af zijn, kun je hem het beste meteen bereiden, of luchtdicht verpakken en in de koelkast bewaren. Zo blijft hij nog wel een paar dagen vers.

Als je ziet dat de bloemkool begint te verkleuren of een andere geur krijgt, is het tijd om hem weg te gooien. Maar zo ver laat je het niet komen, toch? Deze recepten zorgen ervoor dat je hem meteen wil gebruiken!

37x bloemkool recept

bloemkoolsoep met pancetta en gebruinde boter
Soep verwarmt lijf en leden en is altijd welkom op tafel. Zeker als je deze stevig gevulde bloemkoolsoep met pancetta maakt. Boordevol groenten. Wat zuurdesembrood of stokbrood erbij en klaar is je maal.
naar recept
bloemkoolsoep met pancetta
traybake met bloemkool, avocado, halloumi & tahini-limoensaus

Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten!
Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.
Dit recept komt uit het nieuwe nummer van delicious. magazine! Meer lekkere recepten van Janneke in huis halen? Schaf dan nú het nieuwe nummer aan.
naar recept
traybake bloemkool avocado tahin
Bloemkoolrisotto met Beemster kaaskletskop
Met een goed bord risotto maak je bijna iedereen blij. Hoe dat komt? Simpel: zo’n kom vol met comfort food geeft je een goed gevoel. Deze bloemkoolrisotto met knapperige kaaskletskop van Beemster kaas is perfect om op de bank op te eten. Favoriete serie erbij, een zacht dekentje… Eh, mogen we nog een bord?
naar recept
bloemkoolrijst Beemster
farro-bloemkoolsalade met gekonfijte kabeljauw
Lekker puur vakantie-eten, maar dan gewoon in het comfort van eigen eetkamer of tuin. Janneke maakt het mogelijk en bracht dit heerlijke gerecht mee uit het zonnige Toscane. Deze vis konfijt je makkelijk op de BBQ en als je de salade een tijdje van tevoren maakt, krijgen alle smaken de kans om goed tot leven te komen.Wordt dit ook jouw nieuwe lievelingsgerecht?
naar recept
Farro-salade-met-bloemkool-ansjovis-olijven-en-kappertjes.jpg
bbq-bloemkool met geitenlabne, muhammara & dukkah
Lekker en makkelijk zomereten van Janneke. Begin op tijd en laat de yoghurt rustig uitlekken voor ultieme romigheid.
Bekijk hier het hele bbq-menu van Janneke.
naar recept
bbq-bloemkool met geitenlabne muhammara & dukkah
bloemkoollasagne met spinazie, stilton en gebakken salie
Deze keer bindt Janneke Philippi haar schort voor om voor Yvette van Boven te koken. Voor de gerechten gebruikt ze Yvettes lievelingsingrediënten en -combinaties. Maar op z’n Jannekes geeft ze er natuurlijk wel een heel eigen draai aan.
'Bloemkool was Yvettes lievelings-kindergroente, maar de mijne absoluut niet. Maar nu, en zeker in deze lasagne met spinazie en pittige kaas kan ik er geen genoeg van krijgen.'
naar recept
kip & bloemkool traybake met parmezaanvinaigrette
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
naar recept
kip en bloemkool traybake
flatbread met yoghurt en geroosterde bloemkool
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. 
Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt. 
naar recept
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.
Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar recept
bloemkool
bloemkool kaastaart
Deze kaastaart met bloemkool krijgt meer smeu door cheddar. Cheddar komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar. De pittige smaak ontstaat door een soms twee jaar durend rijpproces. 
naar recept
risotto met taleggio, bloemkool en hazelnotenpangrattato
Dit is misschien wel de lekkerste risotto die je in tijden hebt gegeten! Carnarolirijst wordt met vialone nano als de beste soort risottorijst beschouwd. Ze behouden hun vorm en ‘beet’ en hebben een heerlijk romige textuur.
naar recept
risotto met taleggio
couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing
Deze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.
Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
naar recept
bloemkoolcouscous - delicious gezonde recepten bloemkool
fish & chips van bloemkool
Natuurlijk wil je méér groenten eten, maar ja… soms heb je gewoon ook zin in iets uit de frituurpan… Maak dan deze superlekkere vegan ‘fish & chips’ van bloemkool en sperziebonen. Snel klaar en iedereen vindt het fantastisch. Geef er sojasaus of extra chilisaus bij om te dippen.Of… haal verse vis en maak ook een keer the real thing.
naar recept
Fish 'n chips van bloemkool - delicious
nasi goreng van bloemkoolrijst
Afhaaleten uit eigen keuken? Deze goreng maak je met een twist! In plaats van rijst gebruik je bloemkool, dat is nét iets zachter dan rijst. Extra fijn: je krijgt je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen zonder het te merken.
Of ga eens voor lekker uitgebreid 'thuis uit eten': pekingeend met pannenkoekjes.
naar recept
bloemkool goreng | delicious
indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra
De Aziatische keuken is vaak dé favoriet en wij begrijpen precies waarom. Deze keuken zit namelijk vol smaakvolle specerijen, denk aan kurkuma en gember. Probeer deze Indiase kofta met bloemkoolcouscous en okra maar en geniet!
naar recept
indiase kofta couscous | delicious
romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas
Dit romige pastagerecht tover je binnen een half uur op tafel en zit vól smaak. Supermakkelijk, superlekker én vegetarisch. 
naar recept
romige-pappardelle-delicious
gesmoorde prei met bloemkool en gruyère
Prei is van zichzelf best pittig maar doordat je hem smoort wordt hij lekker zacht van smaak en structuur. Samen met de bloemkool en pittige Zwitserse kaas gruyère geef je het gerecht een goede samenhang en een flinke kick.
Voor de prei liefhebber: prei-ricottalasagne met walnoten.
naar recept
gesmoorde prei met bloemkool en gruyère - delicious
bloemkool-kippensoep
Kipfilet, kippenbouillon, 1 bloemkool in roosjes en room. Meer heb je niet nodig om deze heerlijk romige bloemkool-kippensoep te maken. De finishing touch: een pikant strooisel van korianderzaad, jalapeñopeper en geroosterde cashewnoten én een pluk frisse groene cress.


Bloemkool is zó veelzijdig! Je kunt er zelfs nasi goreng van maken, eh… bloemkool goreng!
naar recept
wat eten bij griep ziek verkoudheid
gestoofde bloemkool
Deze bloemkool stoof je in z'n geheel. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. Win-win situatie.
Nog zo'n heerlijk vegetarisch gerecht: deze gevulde pompoen met pesto-rijstvulling!
naar recept
gestoofde bloemkool - delicious
Bloemkoolsoep met cashewnoten & kurkuma
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. 
Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! 
Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
naar recept
geroosterde bloemkool met karbonade en nootmuskaat-tijmjus
Bloemkool uit de oven is een geweldige manier om één van onze favoriete groenten op een simpele manier héél anders te bereiden. En de smaak die de bloemkool krijgt door het roosteren gaat heerlijk bij de nootmuskaat en tijmjus.
naar recept
karbonade bloemkool - delicious
groentepizza met pittig ‘gehakt’ van bloemkool
Als je deze groentepizza met pittig ‘gehakt’ hebt geproefd, wil je nooit meer pizza met vlees. Het pittige gehakt is gemaakt van bloemkool en echt heel erg lekker, daar mist niemand iets aan!
Nog een variant op groentepizza’s? Probeer deze pizza met aubergine eens.
naar recept
groentepizza met pittig ‘gehakt’ van bloemkool - delicious
‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt
Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Deze ‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt is een snelle versie van een eeuwenoude klassieker.
naar recept
falafel van bloemkool en lamsgehakt | delicious
bloemkoolzoetzuur
Bloemkool is als een leeg schildersdoek waarop je de meest heerlijke creaties kunt maken. Maak er een gratin met kaas mee, een delicate puree of combineer het met specerijen in dit zoetzuur–recept.
naar recept
bloemkool inmaken | delicious
bloemkoolplaattaart met lentegroenten
Maak je taartbodem eens van bloemkool. Want bloemkool is goed voor je botten en weefsels en werkt ontstekingsremmend. Weetje: Het groene blad zit vol calcium en is gewoon eetbaar!
naar recept
indiase pizza met kerriebloemkool en groene peper
Deze pizza van naanbrood krijgt een topping van pittige Indiase ingrediënten en romige Italiaanse mozzarella.
naar recept
indiase-pizza-delicious
stamppot met veldsla, Leidse kaas en Amsterdamse ui
Als er een gerecht echt Hollands is, dan is het wel stamppot. Je kunt er eindeloos mee variëren en experimenteren. Deze stamppot maak je met bloemkool. De boter, crème fraîche en Leidse kaas maken de stamppot lekker smeuïg en de Amsterdamse uitjes geven het geheel wat extra pit!
Wil je verderin de Hollandse keuken duiken? Probeer dan eens deze uienstammpot met kwartel en tijmjus.
naar recept
stamppot veldsla kaas
bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen
Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.
Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
naar recept
geroosterde bloemkool met chili en fusilli
Pittige fusilli pasta met bloemkool uit de oven. Het sap van de citroen maakt het lekker fris, en de hazelnoten zorgen voor een lekkere crunch. Écht verwen-eten voor de hele familie. Kaas en bloemkool vormen een perfect paar. Ook in deze hartige taart.
naar recept
fusilli
couscous van bloemkool, amandel en bosui
Couscous van bloemkool? Bloemkool die op couscous lijkt! Een prima manier om aan je groentetax te komen.
naar recept
couscous van bloemkool
Zuurdesembrood met bloemkoolhummus en toppings
Gebruik dit recept als basis voor al je hummus-avonturen: denk aan zoete-aardappelhummus, bietenhummus of pompoenhummus. Maar ook met een klassieke hummus van kikkererwten kom je een heel eind. Tip van de redactie: kies een écht goede tahini (het liefst die van Al Arz), want dat maakt een wereld van verschil. Deze is zacht en gelaagd in plaats van vlak en bitter en blijft heerlijk lang in je mond hangen. 
Voorbereiden: de bloemkoolhummus kun je één dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
naar recept
snelle rosbief met pittige parmezaan-bloemkool
Waarom zou je een hele batterij potten en pannen uit de kast trekken als je op één bakplaat of in één ovenschaal een compleet maal kunt bereiden? Deze snelle rosbief met pittige parmezaan en bloemkool is easy en lekker.
naar recept
snelle-rosbief-delicious
warme pittige rijstsalade met bloemkool en broccoli
Broccoli, bloemkool, zilvervliesrijst en veel specerijen en verse kruiden. Een warme salade bomvol smaak en voedingsstoffen. 
naar recept
rijstsalade-delicious
rijst met shiitake, sugar snaps en geschaafde bloemkool
Voor januari koken wij een lekkere mix van gerechten: stevige stamp uit delicious.januari wisselen we af met de lichtere gerechten, zoals deze rijst met shiitake en (misschien verrassend, maar té lekker) geschaafde bloemkool.
naar recept
rijst met shiitake, sugar snaps en geschaafde bloemkool | delicious
koteletten met uiensaus en bloemkoolgratin
Op regenachtige doordeweekse dag als vandaag smaken deze koteletten met uiensaus en bloemkoolgratin nog lekkerder!
naar recept
koteletten-delicious
bloemkoolcrème met kruidencrostini
delicious.friend Janneke Philippi schreef vorig jaar een nieuw kookboek, eentje waar wij heel gelukkig van worden, want het staat bomvol soepen. Precies waar we in deze tijd van het jaar naar hunkeren. ‘Bloemkool is een enorm veelzijdige groente. Gekookt in melk en room zijn de fluweelzachte roosjes een heerlijke basis voor deze soep. Geroosterd in de oven krijgt zo’n oer-Hollandse bloemkool ineens een hartige mediterrane smaak. De combinatie van beide bereidingswijzen vind ik leuk en vooral erg lekker. Ik maak de soep ook graag met paarse of groene bloemkool.’
naar recept
bloemkool soep | delicious
hele bloemkool uit de oven met calvados en tijm
Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
naar recept
hele bloemkool uit de oven
bloemkool
STUDIO PHILIPPI.