zelf ricotta maken

Wat zelf gemaakt is smaakt altijd extra lekker. Je proeft de tijd, moeite en liefde die je in het product hebt gestoken. Je kunt ook heel eenvoudig zelf ricotta maken in je eigen keuken!

Gebruik je zelfgemaakte ricotta ook in deze lasagne met prei!

zelf ricotta maken
bijgerecht (± 150 ml ricotta)

Verwarm 250 ml slagroom met 750 ml melk en ½ tl zout op laag vuur tot het net kookt.

Neem van het vuur en roer er 45 ml citroensap door. De vaste delen en het vocht scheiden zich nu van elkaar. Laat afgedekt ± 20 min. afkoelen. De massa ziet er dan meer gestold uit.

Zeef het vocht door een dubbel gevouwen stuk kaasdoek in een vergiet en laat minimaal 6 uur in de gootsteen uitlekken. De ricotta blijft afgesloten in de koelkast 3-4 dagen goed.

Bereiden ± 5 min. / afkoelen ± 20 min. / uitlekken minimaal 6 uur.

Ricotta kun je op vele manieren toepassen in de keuken. Voeg het bijvoorbeeld toe aan dit gerecht met casarecce, chorizo en courgette.

casarecce met chorizo, ricotta en courgette
lunch- of hoofdgerecht | 4 personen

400 g casarecce (pasta) of penne
120 g diepvriesdoperwten
1 el olijfolie
160 g gedroogde chorizoworst, in plakjes
4 courgettes, in halve schuine plakjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
60 ml droge witte wijn
sap van ½ citroen
blaadjes van ½ bosje basilicum
100 g ricotta, verbrokkeld

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg 2 min. voor het einde van de kooktijd de doperwten toe. Giet af en vang hierbij 80 ml kookwater op.

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de chorizo in 2-3 min.goudbruin. Voeg de courgette en knoflook toe en bak ze 2-3 min. mee tot de aroma’s vrijkomen.Voeg de wijn en citroensap toe aan de koekenpan. Voeg de pasta, doperwten, het opgevangen kookwater, de helft van de basilicum en zout en peper toe. Laat alles al omscheppend goed doorwarmen. Bestrooi met de ricotta en de rest van de basilicum en serveer.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER, WARREN MENDES FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE, JEREMY SIMONS STYLING BERNI SMITHIES, JET KRINGS

Meer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 7 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

zelf ricotta maken