taart van tomaat en pesto met courgettesalade

Een taart zorgt altijd voor een feestelijk gevoel. Serveer deze hartige taart als lunch- of voorgerecht. Met serpentines van courgette maakt de courgettesalade uit de spiraalsnijder de taart helemaal af!

Maak ook deze courgettelasagne met pompoen en parmezaanse kaas!

tomaten-pestotaart met courgettesalade
lunch- of voorgerecht | 4 personen

3 trostomaten, inplakken
1 ei, losgeklopt
2 tl kokossuiker
2 kleine courgettes
1 el citroensap
80 ml olijfolie
20 g basilicum, blaadjes geplukt
30 g waterkers, blaadjes geplukt
1 kleine venkelknol, schoongemaakt, in dunnen plakken
2 el basilicumpesto
ook nodig: een spiraalsnijder

grof speltbladerdeeg
175 g volkorenspeltmeel
175 g koude boter, in blokjes
125 ml ijskoud water

Stort het meel voor het deeg met ¼ theelepel zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf hem met de vingertoppen tot erwtgrote kruimels door het meel. voeg het ijskoude water toe en prak het met een vork door het meelmengsel tot het is opgenomen. Druk het mengsel met de hand tot een kruimelig deeg, vorm het tot een bal en leg het verpakt in plasticfolie 20 min. in de koelkast. rol het deeg op een met meel bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 10 x 20 cm. Sla een korte kant tot aan het midden, sla het andere uiteinde eroverheen.

Verwijder met een kwastje het meel van het deeg. Draai het deeg 90 graden, druk het met de deegroller iets platter en leg het verpakt in plasticfolie 10 min. in de koelkast. Herhaal deze procedure viermaal. Leg het deeg maximaal 3 dagen in de koelkast of 2 maanden in de vriezer.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak 5 mm dik uit; snijd er een cirkel van 26 cm ø uit. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en kerf met een mes een 2 cm brede rand rondom; (snijd het deeg niet door). Prik het midden van de bodem in met een vork en zet hem 20 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de deegbodem met ei en bak hem 12 min. in de oven tot het bleekgoud en licht gezwollen is. Laat het iets afkoelen en druk eventueel de deegbodem in het midden platter. Leg de plakken tomaat, elkaar licht overlappend in een cirkel op de deegbodem. Begin in het midden en laat de rand vrij. Bestrijk de rand met losgeklopt ei. Bestrooi de tomaten met suiker, zout en peper en bak de taart nog 15-20 min. tot de deegrand goudbruin en gezwollen is.

Draai intussen de courgettes op de spiraalsnijder tot lange, dunne draden. Doe ze in een vergiet, meng er ½ theelepel zout door en laat 10 min. staan. Spoel de courgette af en dep ze in een theedoek droog. Doe de courgette in een kom met citroensap, olie, basilicum, waterkers en venkel, voeg zout en peper naar smaak toe en vermeng alles.

Besprenkel de warme taart met pesto en schik de salade erop.

Bereiden ± 50 min. / koelen ± 80 min. / oven ± 35 min.

RECEPTUUR, BEELD EN PRODUCTIE DELICIOUS. FEEL GOOD BOEK

Dit recept komt uit het delicious. feel good boek. Meer koken uit dit kookboek? Bestel het hier in onze webshop!

courgettesalade