Met deze tips & tricks lukt jouw paasbrood sowieso

Maak jij met Pasen zelf een paasbrood of een stol? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Met deze tips wordt paasbrood bakken een feestje!

Paasdossier: dit wil je eten, van ontbijt tot borrel tot dessert.

10 tips voor een goed geslaagd paasbrood

tijd

Neem de tijd! Tijd en genoeg warmte maken dat het brood goed kan rijzen en daardoor een luchtige structuur krijgt. Gebruik de tijd om vast dingen voor te bereiden of iets anders klaar te maken.

levende gist

Zorg voor werkzame gist, dat kan verse gist zijn die je bij de bakker koopt of gedroogde. Oude gist kun je testen op werkzaamheid door 1 theelepel in een glaasje lauw water op te lossen. Als het na een paar minuten begint te borrelen is de gist nog actief. Zo niet, koop dan nieuwe gist. Bewaar gedroogde gist in een afgesloten pot in de koelkast, zo blijft het zeker een jaar goed.

lauwwarm vocht

Het vocht, melk of water, dat je voor paasbrood of stol gebruikt moet lauwwarm zijn. Dat is een lastig begrip, want wat is nu lauwwarm? Twijfel je, dan is het altijd beter om iets koeler vocht te gebruiken. Want bij temperaturen boven de 38-40°C sterft je gist. Je kunt het natuurlijk ook meten.

opstarten

Maak eerst een ‘zetsel’ of starter. Doe alle bloem in de kom, druk een holletje in het midden, voeg de gist en een beetje van het lauwwarme vocht en eventueel een snuf suiker (helpt de gist sneller opstarten) toe. Roer er wat van de omringende bloem door, zodat de gist kan opstarten. Laat het 30 minuten afgedekt staan op een lauwwarme plaats.

warm plekje

Zorg voor een lauwwarm plekje ergens in de keuken zonder tocht, waar het deeg rustig kan rijzen. Sommige ovens hebben een rijsstand. Let wel op dat je oven niet té warm is, want dan dood je de gistcellen en kan het brood niet verder rijzen.

glutenontwikkeling

Kneed nadat je een zetsel of de starter hebt gemaakt het basisdeeg met al het vocht, de bloem, gist en het zout, maar nog zonder alle toevoegingen. Door goed te kneden ontwikkel je de gluten in het deeg, wat zorgt voor elasticiteit, waardoor de lucht straks beter bewaard kan worden. Druk en duw het deeg met de muis van je hand van je af, sla het dubbel en blijf dit herhalen. Als het elastisch en soepel voelt laat je het deeg weer afgedekt, gedurende 1 uur, rijzen.

smaakmakers

Druk nu alle lucht uit het deeg. Voeg alle extra ingrediënten toe als boter, eieren, gedroogd fruit en eventueel extra suiker, citrus en noten, of wat het recept maar voorschrijft. Kneed het deeg goed door. Vorm er nu een stol van: vorm een mooi groot plat ovaal van het deeg. Leg, iets over het midden, een rol spijs en klap één kant van de ovaal over het deeg tot de rol spijs goed bedekt is en druk goed aan. Laat het deeg nu op een met bakpapier belegde bakplaat afgedekt nogmaals op een lauwwarme plek 1 uur rijzen.

karton

Omdat een stol verrijkt is met boter, eieren en vaak suiker, bakt deze vaak aan de onderkant snel te donker (karamelliseert). Voorkom dit door een stuk bruin karton (niet geverfd) onder je bakpapier te schuiven.

baktemperatuur

Een stol, paasbrood of verrijkt brood wordt op een lagere temperatuur gebakken dan een brood zonder toevoegingen.

knock knock

Tot slot: als je brood gaar is klinkt het hol als je er op klopt. Geen holle klank, laat hem dan nog even doorbakken.

TEKST EN TIPS TRUDELIES SCHOUTEN BEWERKING ROOS VOLKERS BEELD SERGE PHILIPPI

Paasbroodjes