koken met ’n Thaise ananaskoningin

Vind jij de oorsprong van je eten net zo belangrijk als de smaak? Fair Trade Original laat je kennismaken met de lokale producenten achter hun Thaise producten. Nice to meet ananasboerin Khun Nipalin! Er groeit nog net geen kroontje uit haar hoofd, zó verbonden voelt Nipalin zich met ananas.

Als 13-jarige oogstte zij haar eerste ananas. De ouders van Nipalin moesten destijds kiezen wie van beide dochters zou gaan studeren, dat werd Nipalins zus. Zelf is ze daar niet rouwig om. Nipalin is trots op wat ze bereikt in de duurzame landbouw, waar ze – inmiddels 34 jaar – in het bestuur zit van de Fairtrade Pineapple Growers Group. Deze organisatie van plaatselijke ananasboeren maakt zich sterk voor duurzame landbouw en is een belangrijke schakel in de eerlijke handelsketen. Samen vullen ze de blikjes ananas van Fair Trade Original met hun goudgele sappige vruchten. En voor haar gezin werpt de ananas ook vruchten af, haar beide zonen kunnen een opleiding volgen.

Nipalin

 

Noedelsalade met verse ananas
salade | 4 personen

Dit zal je niets verbazen: in huize Nipalin wordt veel ananas gegeten. In curry, bij zoetzure kip, maar misschien nog wel het meest vers uit het handje. En vers betekent hier ‘zo van de struik in de buik’. Haar favoriete familierecept is noedelsalade met verse ananas. Simpel, fris en verrukkelijk. Hier zie je Nipalins familierecept. Nipalin gebruikt in deze salade het zure vruchtje Talingping. Niet te koop in Nederland, dus nemen we limoen als alternatief. Niet helemaal vergelijkbaar, maar het zuur heb je wel nodig. Nipalin gebruikt hele dunne rijstnoedels, maar je kunt ook de wat dikkere noedels gebruiken, die geven net iets meer bite.

1 el gedroogde garnalen*
2 chilipepers
1 teen knoflook
1 korianderwortel**
250 g sperzieboontjes
3 el zonnebloemolie
250 g kip (filet of dij)
270 ml (½ blikje) Fair Trade Original biologische kokosmelk
1 el Fair Trade Original rietsuiker
4 eieren
½ verse ananas of Fair Trade Original ananas in blik
1 limoen
3 nestjes Fair Trade Original witte rijstnoedels
2 handjes pinda’s

Rooster de gedroogde garnalen in een droge koekenpan.

Hak de chilipepertjes fijn. Wil je het minder pittig, pas dan de hoeveelheid naar eigen smaak aan. Stamp samen met de knoflook, de korianderwortel en de gedroogde garnalen fijn in de vijzel.

Blancheer de sperzieboontjes een paar minuten in kokend water. Snijd de kip in heel kleine stukjes. Verhit de zonnebloemolie en roerbak de kruiden met de kip en de sperzieboontjes. Voeg de helft van het blikje kokosmelk toe, een snuf zout en 1 el rietsuiker. Haal de wok van het vuur als de kip gaar is.

Kook de eieren 6 minuten tot ze hard zijn. Laat schrikken en pel ze. Schil de ananas en snijd de helft in kleine stukjes. Als je geen verse ananas hebt, kun je ook ananas uit blik gebruiken. Halveer de limoen en snijd 1 helft in partjes.

Breng water aan de kook, voeg de rijstnoedels toe en laat van het vuur af 3 minuten staan. Giet de noedels daarna af en spoel ze onder de kraan. Mix met de kip, de eieren en de ananas en knijp de helft van de limoen er boven uit. Rooster de pinda’s en maal ze daarna fijn in de vijzel. Voeg nog een beetje kokosmelk toe aan de noedels en bestrooi ze met de gemalen pinda’s. Serveer met de overige limoenpartjes.

* Te koop bij de toko. Je kunt gedroogde garnalen evt. vervangen voor 2 el gekookte Hollandse garnalen.

** Te koop bij de toko. Je kunt de wortel evt. vervangen voor een handje fijngesneden koriandertakjes.

Zo krijg je een ananas klein
Wil je weten hoe handig Nipalin haar ananas snijdt? Bekijk hier het instructiefilmpje!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

nepalin