burgers van bulgur en paddenstoelen

Drink bij deze burgers een heerlijke droge witte rhônewijn. De nootachtige tonen passen perfect bij de aardse smaak van de paddenstoelen.

Ook in salades is bulgur heel lekker. Probeer deze salade met aubergine, bulgur en walnoten

bulgur-paddenstoelenburgers
hoofdgerecht | 2 personen | v

75 g bulgur
25 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
10 g boter
2 el milde olijfolie
1 ui, fijngesneden
6 takjes verse tijm, blaadjes afgeplukt + extra voor erover
200 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons en oesterzwammen)
2 tenen knoflook, geperst
5 el droge vermout
1 ei, losgeroerd
ook nodig: bakring van 7 cm Ø, ingevet

dressing
100 ml crème fraîche
2 tl mierikswortel (potje)
3 el fijngesneden bladpeterselie
kneepje citroensap
Doe de bulgur in een grote kom en overgiet met zoveel kokendheet water dat dit tot 1 cm boven de korrels reikt of volg de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zout en peper toe en laat afgedekt met plasticfolie ± 20 min. wellen, of tot de korrels zacht zijn.

Verwijder de folie en laat afkoelen. Giet intussen zoveel kokendheet water over de gedroogde paddenstoelen dat ze nét onderstaan en laat ± 15 min. wellen. Laat uitlekken, vang het weekvocht op en snijd de geweekte én verse paddenstoelen klein.

Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui met de tijm ± 5 min. Voeg alle paddenstoelen en de knoflook toe en bak ze 4-5 min. tot de paddenstoelen licht kleuren. Strooi er zout en peper over, schenk de vermout en het weekvocht van de paddenstoelen erbij en laat op hoog vuur verdampen.

Schep het paddenstoelenmengsel door de bulgur en laat afkoelen. Schep het ei erdoor. Zet 20 min. in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakplaat licht in met olie. Zet een bakring op de bakplaat, vul met het paddenstoelenmengsel en druk goed aan. Trek de bakring voorzichtig los (houd de vulling zo nodig tegen). Maak zo vier bulgur-paddenstoelenburgers. Leg hierop takjes tijm en sprenkel wat olie erover. Bak ze in 15-20 min. goudbruin.

Roer intussen in een kom de crème fraîche los met de mierikswortel, peterselie en wat zout en peper. Voeg citroensap naar smaak toe. Serveer de burgers met de dressing en geef er groenten van het seizoen bij.

Bereiden ± 30 min. / koelen ± 20 min. / oven ± 20 min.

RECEPTEN MARINA FILIPPELLI FOTOGRAFIE DAN JONES STYLING JENNY IGGLEDEN BEREIDING ROSIE RAMSDEN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

bulgur burgers