ossenstaart met polenta en radicchio

Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.

Gebruik kippenlevertjes als vulling voor Taiwanese stoombroodjes

gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio
hoofdgerecht | 4 personen

1 ossenstaart (± 1500 g), in 2 of 3 stukken
2 el tomatenpuree
1 el zonnebloemolie
1 kleine winterpeen, in stukken
1 ui, in parten
1 bol knoflook, grof gesneden (6-8 tenen, naar smaak)
300 g knolselderij, geschild en grof gesneden
600 ml rode wijn
750 ml water
2 takjes tijm en rozemarijn
4 jeneverbessen
2 blaadjes laurier
polenta
1 l water met ½ el zout of 1 l groentebouillon
150 g fijne polenta
snuf nootmuskaat
100 g parmezaanse kaas, geraspt
20 g boter
8 blaadjes salie
radicchio
1 el olijfolie
1 krop radicchio, fijngesneden
2 el balsamico- of sherryazijn
1 el suiker
ook nodig: braadslee 26×22 cm

Verwarm de oven voor op 225°C. Leg de ossenstaart in de braadslee en smeer hem dun in met de tomatenpuree en olie. Zet de ossenstaart in de oven en rooster het vlees ± 20 min. in het midden van de oven.

Verlaag de temperatuur naar 160°C. Voeg de overige ingrediënten toe en bak nog ± 4½ uur in de oven tot het dikste deel van het vlees mooi zacht is en niet meer terugveert als je er op drukt. Bedruip de ossenstaart om de 30 min.
royaal met het braadvocht. Je kunt de ossenstaart ook prima 1 dag van tevoren maken.

Giet als het vlees gaar is wat van de jus af en kook dit op middelhoog vuur in ± 5 min. tot de helft in tot een krachtige jus.

Breng ondertussen voor de polenta het water met het zout of de groentebouillon aan de kook. Voeg geleidelijk de polenta toe terwijl je met een garde blijft roeren. Zet het vuur laag en roer de polenta regelmatig met een houten lepel door zodat hij niet aan de bodem koekt. Kook in ± 45 min. gaar. Breng de polenta op smaak met nootmuskaat,
parmezaan en de helft van de boter.

Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de salie 1 min. op middelhoog vuur. Verdeel de salie en boter over de polenta.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en stoof de radicchio met de azijn en suiker in 4 min. zacht. Breng op smaak met zout en peper.

Leg de ossenstaart op een grote schaal en serveer met de gestoofde radicchio en smeuïge polenta. Laat je gasten de ossenstaart met lepels lospeuteren.

Bereiden ± 75 min. / oven 4½ uur.

RECEPTEN DOSIA BREWER, YOLANDA VAN DER JAGT, WERRY VAN LEEUWEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING EKE MARIËN BEWERKING DOSIA BREWER, MINTA NICOLAï

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 2 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

ossenstaart