delicious.helpt: geroosterde groenten

Groente die je in z’n geheel roostert, behoudt z’n smaak en is ’the hero’ op tafel. Bijkomend voordeel: als je de schil laat zitten, blijft de natuurlijke smaak nóg beter behouden. En we weten allemaal dat de meeste voedingsstoffen in en vlak onder de schil zitten. Extra gezond dus en no waste, want je gooit niks weg. En nee: dat zwarte grillrandje is niet ongezond zoals bij vlees, maar zorgt juist voor extra veel smaak.

Maak eens groentenbouillon met geroosterde groenten voor extra smaak!

Gezond lekker
Zo’n beetje alles wordt lekkerder als het wordt geroosterd. De smaak van groentes versterkt en ze krijgen een extra lekkere bite. Soms ontstaan door het roosteren wat zwarte plekjes op de groente. Deze zijn gewoon eetbaar. Groente bestaat uit vezels (koolhydraten) en water en de nodige gezonde voedingsstoffen. De zwarte stukjes (verbrande koolstoffen, waaruit koolhydraten o.a. bestaan), zijn niet schadelijk. Vergelijk het met norit. Dit in tegenstelling tot verbrande (vlees)eiwitten, waaruit vlees bestaat. Die kan je beter niet eten.

Andere groente roosteren
Behalve biet, ui, broccoli, aardappel en tomaat kun je ook allerlei andere groenten roosteren. Grote groenten die langer tijd nodig hebben, zoals pompoen en kool, verpak je eerst in bakpapier en/of aluminiumfolie zodat de buitenkant niet verbrandt als ze lang in de oven staan of op de BBQ liggen. Ook kleine groentetjes kun je verpakken, die garen dan in het pakketje. Ook het vocht blijft in het pakketje, waardoor de groenten deels worden gestoomd. De smaak wordt hierdoor milder. Dus stop gerust pastinaak, koolrabi, koolraap, winterwortels, peterseliewortel en zelfs witlof in zijn geheel in de oven. En experimenteer met strooisels, vinaigrettes en dips.

PRODUCTIE EN TEKST CULINAIRE REDACTIE FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS DIETIST KAREN KINGHAM BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

geroosterde bieten