witlofgratin met spek

Een ultralekker stuk vlees komt helemaal tot zijn recht naast het juiste bijgerecht. Deze witlofgratin gaat bijvoorbeeld perfect samen met lamsgebraad. De witlof geeft gratin iets licht bitters en de gruyère zorgt voor een knapperig korstje.

Alles is lekkerder met een kaaskorstje. Probeer ook deze aardappelgratin met bleekselderij

witlofgratin met spekjes
bijgerecht | 6 personen

boter, om in te vetten
1 teen knoflook, gehalveerd
6 struikjes witlof of roodlof
150 g spek, in reepjes
150 ml slagroom
40 g grof geraspte gruyère
35 g vers broodkruim

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met boter. Wrijf hem in met knoflook en gooi deze daarna weg.

Kook de witlof in weinig kokend water met zout in ± 8 min. gaar. Giet af en dep droog met keukenpapier. Leg de witlof in de ovenschaal.

Bak intussen de spekjes in een koekenpan met antiaanbaklaag in ± 5 min. goudbruin en knapperig.
Strooi de spekjes over de witlof en maal er peper naar smaak over. Schenk de room erover en bestrooi met de kaas en het broodkruim.

Laat in 30-35 min. in de oven goudbruin worden.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 35 min.

RECEPTEN ALLISON ADAMS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING YAËL GRINHAM BEREIDING BRETT SARGENT BEWERKING COLETTE BEYNE

witlofgratin