bagels met rogge en knoflook

Dit ringvormige broodje komt oorspronkelijk uit de Joodse keuken. Bagels worden eerst gekookt en daarna pas gebakken. Zo krijgen ze hun unieke structuur. 

Lees snel verder als je extra baktips voor bagels wilt….

bagels met rogge en knoflook

ontbijt- of lunchgerecht | 12 broodjes 

2 bollen knoflook
extra vergine olijfolie, om te besprenkelen
125 g roggemeel + extra om te bestuiven
350 g volkorenspeltmeel
1 el (melasse)stroop
3 el donkerbruine basterdsuiker
10 g gedroogde gist
1 tl zuiveringszout
1 ei, losgeroerd
3 el nigellazaad*
3 el uienvlokken of uiengries (natuurwinkel)
voor erbij: gemarineerde labneh (of verse roomkaas), in plakjes gesneden kerstomaatjes en radijscress

Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet de bollen knoflook op een vel aluminiumfolie (glimkant naar boven), besprenkel met olie, bestrooi met zout en peper en vouw de folie dicht. Zet op een bakplaat en pof ± 1 uur in de oven tot de knoflook zacht is. Pers de tenen uit de vliesjes in een kom.

Meng intussen beide soorten meel met de suiker in een grote mengkom en druk in het midden een kuiltje. Meng 310 ml lauwwarm water met de gist en giet in het kuiltje van de meel. Roer wat van het omringende meel door het gistmengsel en laat 10 min. rusten tot er schuim op het oppervlak komt. Mix dan alles goed door elkaar, voeg 2½ tl zout toe en kneed minstens 10 min. goed door. Je kunt het ook met een keukenmachine met deeghaken doen. Breng het deeg over op een licht met roggemeel bestoven werkvlak en vorm er een bal van. Leg in een ingevette kom en laat afgedekt met een schone theedoek op een warme plek in ± 1½ uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Vet een bakplaat in. Breng het deeg over op een licht met roggemeel bestoven werkvlak. Kneed de knoflook voorzichtig door het deeg en verdeel dit in 12 stukken van gelijke grootte. Rol een stukje deeg tussen je hand- palmen tot een worstje. Bestrijk de uiteinden met water en druk ze tegen elkaar, zodat je een bagelvorm krijgt. Leg op de bakplaat en maak zo nog 11 bagels. Laat 5 min. narijzen.

Breng op hoog vuur een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de stroop en het zuiveringszout toe. Laat de bagels met 2 of 3 tegelijk met behulp van een natgemaakte schuimspaan in het water glijden en kook ze 3 min. per kant tot ze licht opzwellen en een korstje krijgen.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een andere kom het nigellazaad met de uienvlokken en 2 tl grof zeezout. Leg de bagels op het bakpapier, bestrijk ze met ei en bestrooi met het nigellamengsel. Bak ze in 25-30 min. in het midden van de oven goudbruin.

Snijd de bagels door en beleg de onderste helften met labneh, kerstomaatjes en radijscress. Sprenkel er wat olie over en leg de bovenhelften er weer op.

Bereiden ± 35 min. / rijzen ± 1 uur en 35 min./ oven ± 30 min.

widget delicious jamOok lekker op een bagel: delicious. jam! Kies jouw favoriete smaak en combineer bijvoorbeeld met kaas!

bagels maken | delicious