risottotaartje met snijbiet

Dit krokante risottotaartje met snijbiet van Janneke maak je al drie weken van tevoren en vries je in. Zo hoef je met kerst enkel nog de taartjes te frituren.

Zin in meer heerlijke taartjes? Maak ook eens ons cantharellentaartje.

krokant risottotaartje met snijbiet

hapje of tussengerecht | 6 personen v

Maak deze taartjes ruim van tevoren en vries ze, los van elkaar, goed verpakt in. Ontdooi ze voor gebruik en bak of frituur ze goudbruin. Maak een dubbele portie en frituur er op oudejaarsavond een aantal als late night snack.

5-6 el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
125 g gemengde paddenstoelen, fijngesneden
125 g risotto
75 ml droge witte wijn
500 ml paddenstoelenbouillon
2 el crème fraîche
2 el peterselie, fijngesneden
handvol geraspte parmezaanse kaas
3-4 el bloem
60 g panko of vers broodkruim
1 groot ei
75 g babysnijbiet, of slamelange met snijbiet
2 el extra vierge olijfolie
2 tl balsamicoazijn
ook nodig: kookring (7-8 cm Ø)

stap 1 (1 dag van tevoren) Verhit in een pan met dikke bodem 2 el olijfolie. Fruit de sjalot 1 min. Voeg de paddenstoelen toe en bak 3 min. mee. Schep de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn.

Schenk de wijn erbij. Laat de rijst de wijn opnemen. Voeg de bouillon in 2 porties toe  en laat de rijst ook de bouillon zachtjes kokend opnemen. Voeg de volgende portie bouillon toe als de vorige bijna helemaal is opgenomen. Kook de rijst in 15-20 min. beet- gaar. Laat de risotto deze keer het vocht helemaal opnemen!

Neem de pan van het vuur. Roer de crème fraîche, peterselie en kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Leg het deksel op de risotto en laat van het vuur 5 min. nagaren. Schep de warme risotto in een diep bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek het bord af en zet minimaal 4 uur, liever nog een hele nacht, in de koelkast zodat de rijst goed koud en stevig wordt.

stap 2 (1 dag van tevoren) Spoel de kookring af met water en laat uitlekken, maar droog de ring niet! Leg de ring op een met bakpapier beklede snijplank. Vul de ring met risotto. Druk de risotto na elke schep stevig aan zodat uiteindelijk een stevig risottotaartje ontstaat, niet hoger dan 3 cm. Verwijder de ring en maak op dezelfde manier nog 5 taartjes. Strooi de bloem en de panko elk op een bord. Klop het ei los in een diep bord. Rol de taartjes achtereenvolgens voorzichtig door de bloem, het ei en de panko. Leg ze terug op de snijplank of een bord met een schoon vel bakpapier. Ik vries de taartjes meestal in.

stap 3 (begin vlak voor het opdienen) Verhit in een koekenpan 3-4 el olijf- olie. Bak de (ontdooide) risottotaartjes in  5-6 min. rondom goudbruin en van binnen warm. Maak intussen de snijbiet aan met de olijfolie, de balsamicoazijn en zout en peper. Leg de risottotaartjes op 6 borden en maak af met de snijbietsalade.

Bereiden ± 65 min. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI  FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

del_13_cover_tnuNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel hét kerstnummer van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd!

risottotaartje