bananencake met noten en karamelsaus

De mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijke bananencake met noten en karamelsaus.

Zin in meer cake? Maak deze verrukkelijke amandelcake met gepocheerde peren

bananen-notencake met karamelsaus

gebak | 1 cake, ± 16 plakken

Maak meteen een paar blikjes karamelsaus tegelijk, ongeopend blijven de blikjes lang goed.

1 blikje gecondenseerde gezoete melk (supermarkt, toko)
50 g rozijnen
4 grote rijpe bananen (totaal 450 g)
rasp en sap van 1 (bio)limoen
100 g zachte roomboter
70 g witte basterdsuiker
70 g donkere basterdsuiker
2 grote eieren (L)
100 g paranoten, grof gehakt
150 g karnemelk
300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
2 tl bakpoeder, gezeefd
ook nodig: cakevorm 1-1¼ l inhoud, ingevet

Doe het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim water en laat  3 uur zacht koken. Het moet onder water staan, zet er evt. een gewicht op. Vul indien nodig het water aan. Laat volledig afkoelen voordat je het opent, het is gloeiendheet en staat onder druk.

Overgiet de rozijnen met 150 ml kokend water en laat 30 min. staan.

Verwarm intussen de oven voor op 170°C.

Halveer één banaan overlangs en bewaar één helft voor bovenop. Besprenkel direct met wat van het limoensap. Prak de rest  van de bananen fijn. Mix met een mixer de boter en de beide basterdsuikers in 10 min. romig. Blijf mixen en voeg één voor één de eieren toe. Mix totdat de eieren geheel zijn opgenomen. Meng dan de geprakte bananen, noten, rozijnen, limoenrasp en het -sap en de karnemelk erdoor. Spatel dan luchtig  en in delen het bakmeel en het bakpoeder erdoor. Spatel luchtig door tot het geheel goed gemengd is zonder dat je de lucht eruit roert. Schep het beslag in de vorm en druk de halve banaan erin.

Bak de bananencake in 70-75 min. tot een satépen die je erin prikt er licht vochtig uitkomt. Helemaal droog is niet lekker. Dek evt. de cake 10 min. voor het einde van de baktijd  af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden. Laat de bananencake 10 min. afkoelen in de vorm en keer vervolgens voorzichtig op een plank of cakeschaal. Serveer met de karamelsaus.

Bereiden ±  20 min. / oven ± 75 min. /  karamel maken ± 3 uur.

PRODUCTIE, RECEPTEN EN TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN M.M.V. MAX HAVELAAR/ FAIRTRADE MET DANK AAN VICTOR DE LAUNAY, DE BOERENFAMILIES, ALLE ARBEIDERS, UNIBAN, BANASAN & FYFFES

bananencake