verschillende soorten friet

Zelfgemaakte frietjes zijn super easy en feestelijk! Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten friet. Wij geven een paar suggesties! Ideaal om te serveren bij een groot stuk vlees tijdens kerst. Maak er zelf mayonaise bij!

Serveer de frietjes bij snelle hertenbiefstuk met amandel-espresso-crunch…

grote frieten met mayonaise

bijgerecht | 4-6 personen

1 kg lichtbloemige middelgrote aardappelen
1½ frituurolie, bijv. arachide-olie
et. 1 tak rozemarijn

‘Voor goede frieten heb je aardappelen nodig die niet te nat en kruimig zijn. Ik neem niet te jonge Agria’s, die zijn precies goed.’

Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten met een dikte van 1 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dit is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de friet.

Spoel de friet goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Droog ze eventueel met een schone theedoek.

Verwarm de olie in een ruime pan tot 140°C. Als je een frituurpan gebruikt zonder thermostaat, gebruik dan een thermometer. Bak de friet in kleine porties van ± 200 g ( 1 middelgrote aardappel) tegelijk in 5-8 min. tot ze net gaar zijn, de baktijd is afhankelijk van de dikte van de friet. Let op: de friet mag in deze bakronde niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de pan.

Verwarm de olie nu naar 180°C en voeg evt. een takje rozemarijn toe voor de smaak. Bak de friet opnieuw in niet te grote porties in 4-6 min. goudbruin. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur en bestrooi met zout.

Bereiden ±35 min.

mayonaise

bijgerecht | ± 400 ml

1 heel vers ei
3 el mosterd
2 el vers citroensap, gezeefd
300 ml arachideolie

Klop ei, mosterd en 2 g zout met een garde in een grote schaal tot het goed gemengd is. Zet de schaal boven een pan met water dat tegen de kook aan is (zorg dat de bodem van de schaal het water niet raakt). Klop tot het mengsel begint te binden (het wordt dikker).

Dit gebeurt tussen de 65°C en 70°C. Laat het mengsel niet te heet worden, dan bindt de dooier te veel en kun je er geen mayonaise meer van kloppen. Bij 70°C is het mengsel qua dikte goed en worden eventuele salmonellabacterie gedood.

Plaats de kom in een bak koud water. Klop het mengsel tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur (voel met je hand hoe warm de kom is). en voeg 1 eetlepel citroensap toe. Schenk dan al kloppend met de garde de olie druppelsgewijs erbij. De olie kan iets sneller worden toegevoegd zodra het mengsel dik begint te worden. Klop als alle olie is toegevoegd de rest van het citroensap erbij . Breng op smaak met peper uit de molen.

Bereiden  ± 10 min. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL

ovenfriet met garam masala

bijgerecht | 6 personen | v

1 el kokosolie of olijfolie
1 el garam masala*
1 tl gemalen kurkuma
1 tl pimentón**
700 g bloemige aardappels, bijv. désirée, schoongeboend en in frites van 1 cm dik gesneden
zwart sesamzaad**, pittige tomatenchutney of ketchup en limoenpartjes, voor erbij

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Meng in een kom de olie met de garam masala, kurkuma en pimentón. Schep de friet hiermee om. Verdeel ze in 1 laag over de bakplaat. Bak ze in ± 45 min. knapperig en keer ze halverwege.

Bestrooi de friet met zout en zwart sesamzaad, als je dit gebruikt, en serveer ze met pittige chutney en limoenpartjes om erover uit te knijpen.

* Garam Masala is een melange van verwarmende specerijen, waaronder meestal kruidnagel, kaneel, kardemom, peperkorrels, laurier, foelie, komijn, koriander- en karwijzaad.

** Pimentón is gerookt paprikapoeder, te koop bij delicatessenzaken. Zwart sesamzaad is de zwarte variant van het bekende witte sesamzaad. Te koop bij sommige gesorteerde supermarkten en oosterse supermarkten. Of neem wit sesamzaad.

Bereiden ± 55 min.

RECEPTEN JILL DUPLEIX  FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING VIVIEN WALSH BEWERKING DOSIA BREWER

pastinaakfriet

bijgerecht | 4 personen

1 kg pastinaken
3 el olijfolie
2 tl grof zeezout

Boen de pastinaken schoon en snijd ze met schil in frieten van 1 cm. Verdeel de pastinaakfriet over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met de olijfolie en schep goed om. Bestrooi met het zeezout. Bak de pastinaakfriet in de voorverwarmde oven in 18-20 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.

Bereiden ± 5 min. / oven ± 20 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

polentafriet met parmezaan en rozemarijn

bijgerecht | 4 personen v

200 g polenta
2 takjes rozemarijn
50 g parmezaanse kaas, geraspt
6 el olijfolie extra vierge

Breng in een pan met dikke bodem de polenta met 1 l water aan de kook. Voeg de rozemarijn toe en kook de polenta 15 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en roer de parmezaanse kaas erdoor. Breng de polenta goed op smaak met zout en peper.

Spreid de polenta uit op een bakplaat of snijplank of in een grote ovenschaal bedekt met bakpapier. Strijk de polenta glad tot een dikte van 1 cm. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. en zet de polenta dan nog 30 min. in de koelkast om goed stevig te worden.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de polenta in lange ‘frieten’ van 1×1 cm dik. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 2 el olijfolie. Bak de polentafriet in de voorverwarmde oven in 30-35 min. goudgeel en krokant.

Bereiden ± 25 min. / afkoelen ± 45 min. / oven ± 30-35 min.

RECEPT, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

knolselderijfrieten met peterseliemayonaise

hapje / bijgerecht | 4 personen v

1 knolselderij
frituur- of arachideolie
mayonaise
2 eierdooiers van hele verse eieren*
½ el fijne mosterd
1 el witte wijnazijn
250 ml zonnebloemolie
citroensap
20 g platte peterselie, fijngesneden

Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor de mayonaise op kamertemperatuur zijn. Doe de eierdooiers in de keukenmachine en laat een minuut draaien. Voeg mosterd, flinke mespunt zout en de azijn toe en laat weer draaien.

Voeg, terwijl de keukenmachine blijft draaien, in een straaltje de helft van de olie toe. Als de saus dikker wordt, mag je de olie sneller toevoegen. Voeg naar smaak nog citroensap toe, terwijl de motor draait. Voeg tot slot de peterselie toe en laat een paar tellen meedraaien. Breng verder op smaak met evt. zout, peper en nog wat citroensap. De mayonaise blijft koel en afgesloten zeker een week goed.

Schil de knolselderij, snijd er plakken van 1½ cm dikte van en die plakken in friet van 1½ cm. Was de frieten en dep ze met een schone theedoek of keukenpapier droog.

Verwarm de olie in een frituur pan of in een andere pan tot 170ºC. Bak de friet in 3 porties elk in 7 min. voor. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Verhoog de olie temperatuur naar 190ºC en bak de friet nogmaals in 3 porties, maar nu mooi goudbruin. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zout en serveer met de mayonaise.

Bereiden ± 45 min.

RECEPT KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS

verschillende soorten friet