gravlax met koriander en bietensalade

Koriander, hét kruid van Thailand en Vietnam heeft de weg naar onze keuken al lang geleden gevonden. Vandaag de dag gebruiken we het behalve in oosterse gerechten vaker en vaker in andere gerechten. Ook Kirsten ging ‘out of the box’ met dit kruid en maakt gravlax met koriander in plaats van dille.

Hou je meer van de klassieke keuken? Maak dan een Hollandse garnalencocktail!

gravlax met koriander en bietensalade

voorgerecht | 4 personen

1 el sesamzaad
600 g rode biet, gekookt, gepeld, in partjes
40 ml olijfolie
1 tl sesamolie
30 ml witte wijnazijn
20 ml agavesiroop
1 bosui, in dunne ringen
1 bakje tuinkers, geknipt
100 g crème fraîche
evt. ook nodig: trancheermes*, zwaar gewicht, bijv. conservenblik of schone baksteen

zalm
1 dik stuk verse zalm met huid*, à 400 g
1 el zeezout
1 el suiker
1 el witte peperkorrels
1 bos koriander (± 40 g) blad fijngesneden

Snijd het stuk zalm horizontaal langs de graat door en verwijder de middengraat. Meng zout, suiker en peper door elkaar. Leg de ene zijde met het vel naar beneden in een passende schaal. Strooi er de helft van de koriander op en daarna het zoutmengsel. Leg op het zoutmengsel de rest van de koriander. Leg er de tweede zijde zalm op met de huid naar boven. Verpak de zalm strak in een stuk plasticfolie en zet daar een zwaar gewicht op, bijv. conservenblik of schone baksteen. Laat het in een schaal 2 dagen in de koelkast marineren en keer de zalm regelmatig.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan, laat afkoelen.

Leg de bieten in een schaal. Meng de olijfolie, sesamolie, azijn, 1 tl zout en peper uit de molen naar smaak en de agavesiroop door elkaar. Schenk dit over de bieten. Strooi er de bosui, tuinkers en het sesamzaad over en schep er als laatste schepjes crème fraîche op.

Neem de zalm uit de koelkast, verwijder het zoutmengsel en snijd de zalm schuin, liefst met een trancheermes, in lange dunne plakjes. Serveer met de bietjes.

* Met een trancheermes kun je flinterdunne plakjes gerookte vis heel makkelijk schuin afsnijden, te koop bij kookwinkels. Kies bij de viswinkel een dik stuk zalm uit het staartstuk, niet uit het buikgedeelte, dat is gemakkelijker te verwerken.

Bereiden ± 30 min. / zalm marineren ± 2 dagen

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

In het nieuwste delicious. kookboek is het altijd feest! Prachtige gerechten om van iedere gelegenheid een feestje te maken. Leuk als verjaardagscadeau!

gravlax-delicious