zoetzure eend

zoetzure eend

hoofdgerecht | 4-6 personen

1 hele eend, panklaar
1½ l kippenbouillon (van tablet)
2 uien, fijngesneden
2 wortels, in plakken
2 knoflooktenen, gekneusd
2 el lichte sojasaus*
2 el olie
1 rode ui, in halve ringen
2 tenen knoflook, uit de pers
5 bosuien, in ringen
1 mango, geschild en in blokjes
1 klein blik lychees*, uitgelekt
2 el tomatenpuree
1 tl Chinees 5-kruidenpoeder*
2 el gembersiroop
1 el donkere sojasaus*
1 el maïzena
2 el rijstazijn*
75 g cashewnoten, grof gehakt

Zet de eend in een stoommand (of stoompan) en plaats deze boven een wok met daarin de bouillon, uien, wortels, knoflook, 2 el zout en de lichte sojasaus. Breng de bouillon aan de kook en dek de wok met stoommand af. Laat de eend in  1½ uur zachtjes gaar stomen. Voeg halverwege 200 ml kokend water (of meer) toe om genoeg stoomvocht te houden.

Haal de stoommand uit de wok en laat de eend  30 min. afkoelen. Bewaar 100 ml van het stoomvocht. Pluk het eendenvlees van de poten en het karkas en verdeel het in stukken van 2 à 3 cm. Verwijder het vet en het vel (je kunt dit eventueel krokant uitbakken tot ‘kaantjes’).

Verhit de olie in een wok en bak hierin de rode ui, knoflook en bosui  2 min. Voeg de mango, lychees en eendenvlees toe en bak alles een paar min. door, zodat het goed warm wordt. Doe de tomatenpuree en het 5-kruidenpoeder erbij en bak het kort mee. Voeg de gembersiroop en het stoomvocht (100 ml) toe. Roer de maïzena los in een kommetje met de rijstazijn en voeg het toe aan het gerecht. Warm alles, al roerende, goed door zodat de saus bindt. Serveer het gerecht met de cashewnoten en gekookte rijst.

* Te koop bij de toko of goed gesorteerde supermarkt. Eend bestel je bij de poelier.

Bereiden  35 min. / stomen  1½ uur

RECEPTEN EKE MARIEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JAN WILLEM VAN RIEL

zoetzure-eend-delicious