taugésalade met witte kool

Taugé
Taugé is een spruitgroente en wordt gekweekt uit katjang idjoe boontjes, een klein groen tropisch boontje. Te koop bij de toko en natuurwinkels. Taugé smaakt rauw heel lekker maar het is verstandig om het net 10-15 tellen in kokend water te dompelen om evt. aanwezige bacteriën te doden. Spoel dan gelijk koud als je het bijvoorbeeld in deze taugésalade wilt gebruiken. In spruitgroente zitten in verhouding meer vitaminen en mineralen dan volgroeide groente, omdat zo’n kiemplantje nog veel reserve moet hebben om tot wasdom te groeien.

Taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing

Bijgerecht | 4 personen v

kokosdressing
100 ml romige kokosmelk
sap van 1 limoen
30 g kokoscrème of santen (van blok) fijngeraspt
1 teentje knoflook
½ theelepel suiker

 salade
150 g hele verse taugé
150 g witte kool, zeer fijngesneden
1 lente-uitje, in ringen
15 g bieslook (1 zakje) zeer fijngeknipt
1 mango, geschild, in dunne reepjes gesneden.

Verwarm in een steelpan op laag vuur de ingrediënten voor de dressing met ½ theelepel zout, totdat de santen en suiker zijn opgelost. Het mag niet koken. Laat afkoelen.

Overgiet de taugé in de zeef in de gootsteen met ruim (1½-2 liter) kokend water en spoel daarna koud en laat uitlekken. Meng de taugé luchtig met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met versgemalen peper.

Bereiden ± 20 min.

Wat kan nog meer met taugé?

  • Trek bouillon van kippenpoten, gember, serehwortel, citrusblad en ui. Haal het vlees van de kip en doe met taugé, fijngesneden Chinese kool en wat gare rijstvermicelli in de bouillon. Serveer met hg ei, gehakt selderijblad en gebakken uitjes.
  • Meng rauwe taugé met reepjes ham, reepjes omelet, in stukjes gesneden geblancheerde peultjes en champignons en gebruik als vulling voor loempiavellen. Vouw de vellen dicht volgens de gebruiksaanwijzing en frituur ze in ruim olie goudbruin.
  • Roerbak rode ui, stukjes mango, knoflook, wat chiliflakes en gember in wat olie in de wok. Voeg op het laatst flink wat taugé toe, roerbak 1 minuut en breng op smaak met wat sojasaus.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI

taugésalade-delicious