limoentaart met pistache

feelgoodfoodbeeld

limoentaart met pistache

gebak| 6-8 personen

260 g speltbloem
2 tl bakpoeder
100 g amandelmeel
100 g pistachenoten, gedopt, geroosterd, gemalen + extra, grof gehakt voor erbij
2 eieren
250 g vetarme Griekse yoghurt + extra voor erbij
150 ml olijfolie
rasp van 1 (bio)citroen
rasp en sap van 1 (bio)limoen
350 g honing
2 el oranjebloesemwater
ook nodig: een taartvorm met een losse bodem van 23 cm Ø, ingevet, bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de bloem met bakpoeder, amandelmeel, gemalen pistachenoten en de theelepel zout in een grote kom. Doe in een andere kom de eieren met yoghurt, olie, citroen- en limoenrasp en 250 gram honing en klop alles goed door elkaar. Klop het eiermengsel door het bloemmengsel tot het een goed gemengd beslag is. Giet het in de voorbereide vorm en bak het 35-40 min. in de oven tot een in het midden erin gestoken spies er schoon uitkomt. Laat het gebak 10 min. in de vorm afkoelen, stort het dan op een taartrooster om het helemaal koud te laten worden.

Breng intussen voor de siroop in een steelpan de overgebleven 100 gram honing met 150 ml water op middelhoog vuur tegen de kook aan en blijf roeren tot de honing is opgelost.

Laat de siroop 5-6 min. zachtjes tot de helft inkoken, tot hij stroperig is. Roer het limoensap erdoor. Laat de siroop nog 1 min. koken, neem de pan van het vuur en roer het oranjebloesemwater door de limoensiroop. Laat hem een beetje afkoelen. Zet de taart op een taartschaal en prik met een fijne spies gaatjes in de bovenkant. Giet de limoensiroop erover en laat de taart afkoelen. Strijk een laag extra yoghurt over de afgekoelde taart en bestrooi voor het serveren met de extra gehakte pistachenoten.

bereiden ± 40 min. / oven ± 40 min.

kokos-limoentaart-delicious