knapperige salade met asperges en ansjovis

Om een Italiaans zomerdiner mee te starten of gewoon als gulle lunch: de salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.

Deze ceasarsalade maak je ook met radicchio.

knapperige salade met asperges en ansjovis

lunch- of voorgerecht | 4-6 personen

8 gezouten ansjovisfilets
8 el extra vierge olijfolie
sap van 1 citroen
2 el verse majoraan- of oreganoblaadjes
5 Hollandse asperges, geschild, 2 cm van de onderkant gesneden
1 hart van frisee sla, grof geplukt
1 kropje trevisse of radicchio, grof gesneden
handvol basilicumblaadjes
Parmezaanse kaas
evt. knapperig brood voor erbij

Spoel het zout van de ansjovis af onder de kraan met koud water. Leg de visjes ± 15 min. in een bakje koud water. Verwijder met je vingers onder de kraan met koud stromend water voorzichtig de grote graat in het midden en de kleine rugvinnen. Dep de vis droog met keukenpapier. Leg de filets op een bord, schenk er 4 el olijfolie over, knijp een halve citroen erboven uit en bestrooi met de majoraan. Laat de vis 15 min. marineren (of bewaar de vis tot gebruik in de marinade).

Snijd de asperges in schuine plakjes van 4 mm dik.

Roer in een kom de rest van het citroensap en de olie door elkaar tot een dressing en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Schep in een kom de sla, (rauwe) asperge, dressing en basilicumblaadjes door elkaar. Leg de ansjovis, in stukjes gescheurd, op de salade en sprenkel de marinade erover. Schaaf er parmezaan over en serveer naar wens met brood erbij.

*Kun je niet aan gezouten ansjovis komen, gebruik dan de dubbele hoeveelheid ansjovis op olie (blik of potje) van goede kwaliteit. Die hoef je niet af te spoelen en te weken.

Bereiden ± 25 min. / weken ± 15 min. / marineren ± 15 min.

RECEPT EN BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS