sfincione met spinazie, spek en pecorino

Sfincione is een Siciliaanse pizza met een focaccia-achtige bodem. Je maakt ‘m in een bakvorm en belegt hem met plenty spinazie en Italiaaans speck.

sfincione met spinazie, spek en pecorino

lunchgerecht | 6 personen

4 el extra vergine olijfolie
2 uien, in dunne ringen
100 g Italiaans speck of ontbijtspek, in blokjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
125 ml passata
300 g spinazie
70 g vers broodkruim
80 g fijngeraspte pecorino

sfincionedeeg
2 zakjes gedroogde gist à 7 g
1 el fijne kristalsuiker
450 g bloem
5 el extra vergine olijfolie

Meng voor het deeg de gist met de suiker en 125 ml lauwwarm water in een kom. Laat ± 5 min. rusten of tot het schuimig wordt. Doe de bloem in de mengkom van een elektrische mixer met deeghaak. Voeg het gistmengsel en 200 ml lauwwarm water teo en kneed in ± 6 min. op matige snelheid tot een glad en elastisch deeg. Of kneed de bloem, gist en water met de hand in 8-10 min. tot een soepel deeg. Het blijft vrij slap. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een theedoek. Laat het op een warme plek ± 1 uur en 30 min. rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Sla het deeg terug en leg het terug in de schoongemaakte mengkom. Kneed op matige snelheid en voeg lepel voor lepel de olie toe. Leg het deeg terug in een ingevette kom en dek weer af. Laat het op een warme plek nog ± 1 uur en 30 min. rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Verhit intussen 3 el olie in een koekenpan op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui met ½-1 tl zout al omscheppend glazig in ± 15 min. Voeg het speck en de knoflook toe en bak ze ± 5 min. mee tot het speck bruin kleurt en de ui karamelliseert. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Sla het deeg terug en leg het op de bakplaat. Spreid het uit tot een rechthoekige lap van 24×30 cm. Bestrijk het deeg tot de rand met de passata en verdeel het uimengsel erover. Bak goudbruin en net gaar in ± 25 min.

Bak in een koekenpan de spinazie al omscheppend tot de blaadjes geslonken zijn. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, hak grof en schep om met het broodkruim, de pecorino, wat zout en peper en de rest van de olie. Neem de sfincione uit de oven en verdeel het spinaziemengsel erover. Zet terug in de vorm en bak in ± min. gaar.

Bereiden ± 50 min. / rijzen ± 3 uur / oven ± 35 min.

RECEPT PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept komt uit delicious. juni 2016

sfincione-delicious