friet van polenta met parmezaan en rozemarijn

Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn. In delicious. juni geeft Janneke in familietijd vijf Italiaans geïnspireerde recepten waar het hele gezin van geniet. En ze staan vaak vlug op tafel. De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’

polentafriet met parmezaan en rozemarijn

hoofdgerecht | 4 personen v

200 g polenta
2 takjes rozemarijn
50 g parmezaanse kaas, geraspt
6 el olijfolie extra vierge
500 g tomaten, in plakjes
1 rode ui, in halve ringen
1 blik cannellinibonen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
1 bosje bladpeterselie, grofgehakt
1 citroen, in partjes
2 tl kappertjes

Breng in een pan met dikke bodem de polenta met 1 l water aan de kook. Voeg de rozemarijn toe en kook de polenta 15 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en roer de parmezaanse kaas erdoor. Breng de polenta goed op smaak met zout en peper.

Spreid de polenta uit op een bakplaat of snijplank of in een grote ovenschaal bedekt met bakpapier. Strijk de polenta glad tot een dikte van 1 cm. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. en zet de polenta dan nog 30 min. in de koelkast om goed stevig te worden.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de polenta in lange ‘frieten’ van 1×1 cm dik. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 2 el olijfolie. Bak de polentafriet in de voorverwarmde oven in 30-35 min. goudgeel en krokant.

Maak intussen de salade: meng op een schaal voorzichtig de tomaat met de ui, de bonen en de peterselie. Knijp de helft van de citroenpartjes uit en klop kort met de resterende 4 el olijfolie. Sprenkel over de salade. Bestrooi met de kappertjes, zout en peper naar smaak. Serveer de salade met de polentafriet en rest van de citroen.

Bereiden ± 25 min. / afkoelen ± 45 min. / oven ± 30-35 min.

RECEPT, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

friet-polenta-delicious