sachertaart à la delicious.

Het originele recept van de Sachertorte is geheim, maar onze delicious.versie met abrikozenjam en een dikke laag chocoladeglazuur is ook onweerstaanbaar en gaat op tot de laatste kruimel…

Let op: de sachertaart op de foto is enige echte. Onze taart lijkt erop, maar ziet er niet hetzelfde uit.

De taart wordt geserveerd met een flinke dot ongezoete slagroom. Het lekkerst erbij smaakt Verlängerter (koffie verkeerd), Melange (cappucino), großer Brauner (koffie met room) of een großer Schwarzer (zwarte koffie).

sachtertaart à la delicious.

gebak | 10-12 personen

180 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
110 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
170 g pure chocolade, grof gehakt
140 g fijne kristalsuiker
5 grote eierdooiers, op kamertemperatuur
1 tl vanillearoma
6 grote eiwitten
175 ml abrikozenjam

chocoladeglazuur
170 g pure chocolade, fijngehakt
1 el boter, in stukjes
2 el kristalsuiker
ook nodig: springvorm (20 cm ∅)

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem. Schud de overtollige bloem uit de springvorm. Verwarm de chocolade in een kom boven een pan met heet water (au bain-marie) tot hij bijna gesmolten is. Neem van het vuur en roer tot de chocolade helemaal is gesmolten. Zorg dat er geen water bij de chocolade komt. Zet apart.

Klop met een mixer de boter met de helft van de suiker in een grote kom licht en schuimig. Voeg de eierdooiers een voor een toe en klop goed na elke dooier. Voeg de gesmolten chocolade en vanille toe en meng op lage snelheid door elkaar. Strooi er de bloem in en meng op lage snelheid tot het allemaal net opgenomen is. Zet apart op een warme tochtvrije plek.

Klop de eiwitten op middelhoge snelheid schuimig in een vetvrije kom. Voeg een snufje zout toe en klop het eiwit tot zachte pieken. Voeg de ret van de suiker, 1 el per keer, toe en klop steeds 10 sec. op hoge snelheid. Klop, als alle suiker is toegevoegd, nog 30 sec. op hoge snelheid tot het eiwit stijf en glanzend is.

Spatel voorzichtig een kwart van het eiwit door het chocolademengsel. Voeg de rest van het eiwit op dezelfde manier in 3 delen toe.

Schep het deeg in de vorm. Bak 45-50 min. in de oven, of tot een houten prikker die je in de taart steekt er schoon uit komt. Laat 30 min. afkoelen op een rooster en verwijder de vorm. Laat de taart helemaal afkoelen op het rooster.

Snijd de taart met een scherp mes horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft met ± 100 ml abrikozenjam. Leg de bovenste helft erop. Verwarm de rest van de jam in een steelpan, schep door een zeef en bestrijk de boven- en zijkanten van de taart met warme jam.

Doe de chocolade en boter voor het glazuur in een kleine kom. Doe de suiker met 60 ml water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Voeg de hete siroop toe aan de chocolade en klop tot de chocolade gesmolten is. Strijk met een metalen spatel het glazuur over de bovenkant en zijkanten van de taart. Laat ± 45 min. opstijven in de koelkast.

Bereiden ± 1 uur / oven ± 50 min. / afkoelen ± 1 uur en 30 min. / opstijven + 45 min.

FOTO ERNIE ENKELAAR