over tawny port

Tawny port blijft een prima partner voor de kaasplank. Complex, houtgerijpt, zacht. Maar de ene tawny is de andere niet, dus daarom legt delicious.friend Ellen uit hoe je ‘m drinkt en prijst ze 2 flessen van de diepzoete drank aan.

Tawny is een blend van meerdere jaargangen en druivenrassen De port moet minimaal drie jaar rijpen op houten vaten, maar rijpt vaak veel langer. Tot wel veertig jaar. De rijping zorgt voor een diepe taankleur en geeft de port extra smaak. Hoe ouder de tawny, hoe complexer. De wijn is al verregaand geoxideerd als hij eenmaal op fles gaat. Daarna ontwikkelt de port zich nog maar heel langzaam. In tegenstelling tot een vintage port, die wordt eerder gebotteld en moet daarna nog jaren rijpen in de fles. Vergeleken met zijn robijnrode, fruitige zusje ruby, is tawny zachter en complexer en iets minder zoet. De smaken gaan naar karamel, noten, kaneel en vijgen. Gerijpte tawny is dé wijn bij oude Hollandse kaas en sigaren. Eenmaal geopend kun je maandenlang van tawny genieten, want in dit geval geldt: wat in de fles zit, verzuurt niet!

Serveer tawny in een smal wijnglas op 12-14 graden. Gekoeld smaakt de port minder plakkerig, de frisheid komt dan meer op de voorgrond.

2 tawny tips van Ellen:

The Tawny, Graham’s, € 15,95

Zeer representatief voor een goede tawny. Deze heeft langer van het hout mogen genieten, zo’n zeven jaar, dan er minimaal voor staat. En we weten dat bij tawny geldt: hoe langer, hoe beter! Rijk in geur en smaak: honing, kaneel, amandelen en gedroogd fruit als pruimen, vijgen en sinaasappelschil zijn er allemaal in te ontdekken. Gloeit heerlijk lang na in je keel.

Otima 20 years old tawny, Warre’s, Albert Heijn € 21,90

Warre’s Otima is een moderne port. Frisser, eleganter en minder zwoel dan de klassieke aged tawny, maar zeker niet minder spannend. Gewoon zoals elke port, met 20% alcohol en 20 jaar tijd om zich te ontwikkelen tot een rijke, veelzeggende lekkerbek! Boterzacht met noten en gedroogd fruit. Spicy afdronk.

TEKST ELLEN DEKKERS