homemade gerookte makreel

Zelf makreel roken is easy! En je kunt er nauwelijks vanaf blijven, zo lekker wordt het. Rook daarom meteen wat meer, dan eet je de volgende dag nog zo’n gerookt visje op brood.

homemade gerookte makreel

voor- of lunchgerecht | 4 personen

500 g bietjes, geschild en in partjes
3 el olijfolie
2 laurierblaadjes, in reepjes
30 g rookmot*
4 grote verse makrelen, gefileerd, met vel, op kamertemperatuur
125 ml zure room
4 el zure room
4 el dille, grof gesneden
1 (bio)sinaasappel
4 plakken zuurdesembrood
1 grote teen knoflook, gehalveerd
½ kropsla, blaadjes losgehaald
ook nodig: grote braadpan met dikke bodem, (taart)rooster dat in de pan past

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de bietjes in een ovenschaal en schep ze om met 1 el olijfolie, 2 el water, de laurierblaadjes, zout en versgemalen peper. Rooster ze in 35-45 min. gaar.

Bedek intussen de bodem van de braadpan met aluminiumfolie. Verdeel de rookmot erover en leg daar losjes nog een laag aluminiumfolie op. Zet hierop het rooster. Verwarm de rookmot op middelhoog vuur totdat hij begint te roken.

Bestrooi intussen de vis met zout en peper en leg de filets met het vel naar beneden op het rooster. Draai het vuur laag, sluit de pan en rook de vis zo in 15 min. gaar.

Meng intussen de zure room met de dille en breng op smaak met zout en peper. Rasp hierboven 1 tl van de sinaasappelschil en meng goed.

Maak de grillpan goed heet. Bestrijk het brood dun met olie. Gril het brood in de grillpan aan beide kanten goudbruin en krokant. Wrijf in met de knoflookteen.

Open de rookpan het liefst buiten, zodat de meeste rook weg kan (of zet de afzuigkap even vol aan). Neem de filets uit de pan, verdeel over 4 borden of leg ze op een grote schaal. Serveer samen met het brood, de slablaadjes, dilleroom en bietjes.

*Rookmot koop je bij kookwinkels, winkels met veel bbq-spullen, tuincentra en online.

Bereiden ± 45 min.

RECEPT YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

homemade-makreel-delicious