pie-week: pie met varkensvlees, appel en cider

We klampen ons nog even vast aan die frisse winter met comfort food pur sang. Pie! Ook een beetje omdat het deze week British Pie Week is. En omdat we deze pastei met appel en cider van Paul Hollywood zo enorm comforting vinden. 

Deze pastei én veel meer comforting food vind je in Klassiekers van Paul Hollywood. Met echte klassiekers als de Britse fish pie en wildpasteitjes; van zoete zaligheden als chocoladevulkaantjes, marmelade-amandelcake, schwarzwalderkirschtrifle tot en met de ‘koningin der puddingen’. ‘Dit is eten recht uit ons hart’, aldus Paul Hollywood. Handig en snel te bestellen via de webshop van Oldenhof. 

pastei met varkensvlees, appel & cider

hoofdgerecht | 4 personen

ciderdeeg
1 ei (m), losgeklopt
100 ml droge cider
100 ml olijfolie
1 tl bakpoeder
350-400 g bloem
1 ei, losgeklopt, om te bestrijken

vulling
1-2 el zonnebloemolie
1 flinke ui, in blokjes
2 stengels bleekselderij, zonder draden, in blokjes
500 g varkensschouder, in blokjes van 3-4 cm
2 el bloem
175 ml droge cider
175 ml kippenbouillon
1 moesappel (± 150 g), geschild, zonder klokhuis, in plakjes
2 appels (± 225-250 g), geschild, zonder klokhuis, in plakjes
6 grote salieblaadjes, fijngesneden
ook nodig: pasteivorm of ovenschaal van 1,2 l inhoud, liefst met rand,
taartschoorsteen (of maak zelf een pijpje van een dubbel stuk aluminiumfolie van 1½ cm Ø)

Maak eerst de vulling. Verwarm 1 el olie in een koekenpan op laag vuur. Voeg de ui en bleekselderij toe en laat in 8-10 min. zacht worden zonder kleur. Haal de groenten uit de pan. Voeg zo nodig wat meer olie toe, draai het vuur iets hoger en doe de helft van het varkensvlees erbij. Laat het aan alle kanten bruin worden, haal het uit de pan en herhaal met de rest van het vlees. Draai het vuur iets lager. Doe al het vlees terug in de pan met de ui en bleekselderij. Strooi de bloem in de pan en roerbak 1 minuut.

Giet de cider en bouillon er geleidelijk bij, al roerende, zodat de bloem wordtopgenomen in de vloeistof. Voeg de appels en salie toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat zo’n 60-75 min. pruttelen tot het vlees mals is. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.

Doe voor het deeg het ei met de cider, olijfolie, het bakpoeder en een flinke snufzout in een grote kom en klop. Meng er beetje bij beetje de bloem door tot je een zacht deeg hebt, je hebt misschien niet alle bloem nodig. Wikkel de bal in plasticfolie en laat 30 min. in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200ºC. Zet de taartschoorsteen in het midden van de ovenschaal. Schep de vulling in de schaal. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot 5-6 mm dikte. Snijd een reep deeg van 2 cm breed af. Maak de rand van de ovenschaal vochtig en bekleed de rand met de reep deeg.

Maak de reep deeg vochtig. Leg de deeglap over de vulling en duw de deegranden op elkaar. Snijd het overhangende deeg netjes bij. Maak een stoomgat in het midden van de pie waar de taartschoorsteen doorheen steekt. Maak een golvende opstaande deegrand. Snijd blaadjes en rol besjes van de deegrestjes.

Bestrijk de bovenkant van de taart met losgeklopt ei en versier de pie met de deegblaadjes en -besjes. Bak in 35-40 min. knapperig en goudbruin. Laat 10-15 min. rusten voordat je de pastei serveert met aardappelpuree en groenten.

Bereiden ± 70 min. / koelen ± 45 min. / stoven ± 75 min. / oven ± 40 min.

Dit recept verscheen in delicious.maart en in het boek Klassiekers van Paul Hollywood.

pie met varkensvlees | delicious