dé delicious.goodiebag

Het 100ste nummer is gevierd, en hoe: op 5 september waren we samen met 100 delicious.lezers en delicious.friends bij Hotel de Goudfazant in Amsterdam voor een geweldig diner met bijpassende wijnen en hilarische foodquiz. Bij feest horen cadeaus, dus ging iedereen na afloop met een rijkgevulde goodiebag naar huis. Welke producten en verhalen achter alle mooie producten uit de goodiebag schuilgaan, vertellen we graag hier. 

Thee van Betjeman & Barton

Arthur Betjeman en Percy Barton kwamen uit Engeland, maar hun eerste winkel werd geopend in Parijs. Ondertussen is het bedrijf al bijna 100 jaar op zoek naar de beste theesoorten. Tegenwoordig zijn er meer dan 20 Betjeman & Barton-winkels over de hele wereld waar je als theeliefhebber terecht kunt voor diverse theesoorten en alles wat bij theedrinken hoort. Geparfumeerde theesoorten met citrusvruchten, bloemen en specerijen in mooie bewaarblikken, bijvoorbeeld. Een echte aanrader is de Eden Rose met rozen, bergamot, lavendel en vanille in een melange van Ceylon en China!
http://www.betjemanandbarton.nl/

Risotto van Bergfood

Acqualagna staat ook wel bekend als de Italiaanse truffelhoofdstad. De truffelproducten van het Italiaanse bedrijf Tartuforo komen allemaal uit deze streek. Bijvoorbeeld risotto met gedroogde truffels. De romigheid van risotto gaat goed samen met de intense, aardse smaak van gedroogde truffels. Dat zag Bergfood ook, die de producten van Tartuforo samen met zo’n 35 andere mediterrane merken naar Nederland haalde. De producten die deze mediterrane bedrijven leveren, gaan van olijfolie tot pasta en van antipasti tot zoetwaren.
http://www.bergfood.nl

Cadeaubon van Bilder & De Clerq

Een nieuw, uniek concept, dat is Bilder & De Clerq. Sinds een paar jaar is deze keten op verschillende plekken in Amsterdam te vinden. Het idee is simpel. Je laat je inspireren in de winkel, kiest een van de lekkere recepten met een handige receptenkaart, koopt de ingrediënten in de juiste hoeveelheden, gaat thuis koken en daarna heerlijk genieten. Een winkel ingericht naar recepten dus. Zo kun je makkelijk en snel een lekker en gezond gerecht op tafel zetten. De eeuwige vraag: ‘Wat zullen we eten vanavond?’,  is bij Bilder & De Clerq verleden tijd.
http://www.bilderdeclercq.nl/

Thee van Blanche Dael

De Nederlandse koffie- en theecultuur is eeuwen oud. Een begrip sinds 1878 is koffiebranderij & theepakkerij Blanche Dael in de Wolfstraat in Maastricht. Eerst als winkel in koloniale waren en later als branderij. Tegenwoordig ligt de focus op het branden van koffiebonen en pinda’s en ook de theepakkerij is geliefd. Het assortiment is groot. Neutrale zwarte thee, kruidige sterrenmix en fruitige seizoenthee… de smaken zijn allemaal origineel. Maar de echte sterren zijn toch wel de aromatische, zwarte theesoorten die met hun subtiele smaken en passende Maastrichtse namen, als De Droum vaan Mestreech en Us leef vruike, nooit gaan vervelen.
http://www.blanchedael.nl/

Koffie van Coffeecompany

Een paar jaar gelden was de Coffeecompany zo goed als onbekend en nu schieten de vestigingen als paddenstoelen uit de grond. Amsterdam heeft een aantal filialen, maar ook in andere steden verschijnen steeds meer coffeeshops. Sinds vorig jaar heeft de Coffeecompany zelfs een eigen branderij in Amsterdam. Hier worden verschillende single origin-koffiesoorten uit landen als Ethiopië, Kenia, Guatemala, El Salvador en Honduras gebrand. De bonen van de Coffecompany komen rechtstreeks van de boeren uit deze landen en worden zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en smaak. Met een divers assortiment van zoete en aardse smaken als resultaat.
http://coffeecompany.nl/

Truffelmayonaise van De Auw Stoof

Passie en vakmanschap, daar draait het om bij De Auw stoof. De eigenaren maken confiture, compote, fond, tapenade en paté met natuurlijke ingrediënten. De Auw Stoof confits staat voor Limburgs vakmanschap en authentieke smaken. Neem bijvoorbeeld de zwarte truffel mayonaise op basis van truffelolie en verse stukjes truffel. Deze mayonaise wordt bereid met scharrelei en 100% zuivere zonnebloemolie en past bij zowel vlees, vis, kaas, brood en salade.
http://www.auwstoof.nl/

Bier van Duvel

Duvel is een graag geziene ‘gast‘ in cafés. Het Belgische speciaalbier heeft een lichte fruitsmaak met een subtiele bitterheid en een sterk hopkarakter. Het karakteristieke bolle flesje met de felrode letters heeft nu een kleiner broertje, de Duvel mini. Deze kleine variant bevat 18 cl en is er voor de kleine genietmomenten.
http://www.duvel.com/

Original Spices van Jonnie Boer, Euroma

Jonnie Boer heeft een assortiment Original Spices waarmee je gerechten een wereldse smaak kunt geven. Dieprode paprikapoeder uit Hongarije, het populaire Marokkaanse Ras el Hanout en gemalen kaneelpoeder met kaneelstokjes uit Sri Lanka, bijvoorbeeld. De specerijen zijn verpakt in handige bewaarblikjes. Onze lievelingsmelanges? Het groene kruidenmengsel Za’atar uit het Midden-Oosten is lekker voor kip, de Garam Masala geroosterde specerijen uit India voor curry en Baharat, het populaire Midden-Oosterse kruidenmelange, is perfect voor lamsvlees, kip, soepen en sauzen.
http://www.originalspices.nl/

Belugalinzen van Green Age

Gemaakt door de natuur, verzorgd door de mens, dat is de slogan van Green Age. Dit bedrijf verkoopt natuurlijke producten waaraan geen smaak- of kleurstof te pas komt. Wat je dan overhoudt? De pure smaak van linzen, muesli, quinoa, noten, rijst en niks anders dan dat. Neem de beluga-linzen, dit zijn kleine, zwarte linzen die mooi gaan glanzen als ze worden gekookt. Ze hebben een verfijnde, nootachtige, kruidige smaak die goed samengaat met soep, saus en salade.
http://www.greenage.nl/

Receptenkaart van Janneke Philippi’s soepenboek

Familiegerechten, desserts, appeltaart, soep… Janneke Philippi schrijft geweldige recepten. Haar nieuwe boek Soep bij Janneke thuis staat bomvol lekkere soep. Ideaal: in een mum van tijd staat een pan soep op tafel en je kunt er je hele voorraadskast in verwerken. Leuk: Janneke geeft er recepten voor croutons, soesjes en toast bij om er complete maaltijden van te maken. http://studiophilippi.nl/studio/studio_intro.php

Tony Chocolonely, Tyrell’s chips en Peppersmit van Ka-pow PR

Niels Paauw is eigenaar van PR bureau Pow comms. Hij zet zich in voor nieuwe foodmerken zoals Innocent smoothies, Tony Chocolonely chocola, Pepersmith pepermuntjes en Tyrrells groentechips. Alle natuurlijke, ambachtelijke en echte producten waarvan de producenten iets goeds doen of iets goeds maken. Neem de ambachtelijke chocola van Tony Chocolonely. Die is niet alleen lekker. Ook de cacaoboeren krijgen betaald waar ze recht op hebben. Of Tyrrells, die chips maakt van lokale aardappelen en wortelen. Zo krijg je het beste van twee werelden. (H)eerlijke producten en tevreden producten.
http://ka-pow.nl/

Sojasaus en Teriyaki marinade van Kikkoman

Kikkoman wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in Japan. Maar tegenwoordig is deze allround smaakmaker steeds vaker in Nederland te vinden. Het flesje met slimme schenkdop is handig voor marinade, salade, saus en sushi. Naast sojasaus heeft Kikkoman ook woksauzen en marinades. Kikkoman Teriyaki-marinade, bijvoorbeeld. Dit is een wat dikkere saus met een vleugje knoflook die vlees en saus een mooie glans geeft. De naam Teriyaki zegt het al. Teri betekent glans en yaki grillen/marineren. Sojabonen, tarwe, water en zout zorgen voor een volle en rijke smaak bij elk barbecuegerecht.
http://www.kikkoman.nl/consument/

Pindasoep van Kleinste Soepfabriek

Overal ter wereld eten mensen soep. Soep troost, verwarmt na een koude dag en pept op tijdens een griepje. Michel Jansen, oprichter van de Kleinste Soepfabriek vindt het een prachtig product waar op een verantwoorde manier mee moet worden gewerkt. Uren pruttelen daarom de beenderen en groenten tot een krachtig bouillon. Wat wordt toegevoegd is altijd biologisch en natuurlijk. Naast soep van dichtbij huis speurt Michel de hele wereld af naar nieuwe schatten, zoals Italiaanse ribollita, Palestijnse olijfoliesoep en Mexicaanse mole.
http://www.kleinstesoepfabriek.nl/

Remeker kaas en eau de vie pruim van L’Amuse

Hoge Alpen en lage landen vinden elkaar culinair! Eau de Vie-stokers Lubberhuizen & Raaf en Fromagerie L’amuse hebben de handen ineen geslagen in Le Trou Normand. Zij combineren het smakelijke en spijsvertering bevorderende drankje Eau de Vie met de rauwmelkse Gruyère Alpage. Heerlijk!

Quinoa van NatureCrops

Biologisch, fairtrade en glutenvrij, de quinoa van NatureCrops is het allemaal. De Inca’s beschouwden quinoa als hun heilige voeding. Vandaag de dag is quinoa enorm populair door de hoge voedingswaarden en bron van eiwit waardoor het geschikt is als vleesvervanger. Heel gezond dus en ook nog eens lekker en makkelijk te bereiden. Quinoa doet het goed door verse salades, maar je kunt het ook toevoegen aan soep, omelet of zelfs aan je ontbijtyoghurt.
http://www.naturecrops.nl/

Kortingvoucher van Remise47

Remise 47 is een plek die populair is bij zowel locals als toeristen. Een rustige plek tussen de Kinkerstraat en de Clerqstraat, op steenworp afstand van de populaire Jordaan, waar je kan genieten van verschillende gerechten, heerlijke wijnen en originele cocktails. De authentieke tramremise heeft een mooi terras en is in de zomer een perfecte plek voor lunch, brunch, diner of events. Voor een vitello tonato, caesarsalade, steak tartare, clubsandwich of burger ben je bij Remise 47 op het juiste adres.
http://www.remise47.com/nl

Rotterdams Koekje van Maasstroompje

Rotterdam heeft sinds kort zijn eigen koekje terug. Voor de oorlog was het er al. In 1934 werd het Maasstroompje uitgeroepen door de VVV en de Banketbakkersvereniging tot hét Rotterdamse Koekje. De bedenkers van dit koekje waren de Rotterdamse banketbakker Gerrit Slob en zijn vrouw. Kleindochter Inge Bodmer blies het koekje nieuw leven in met ingrediënten van nu en ontwikkelde een 100% biologisch koekje. Het Maasstroompje is een combinatie van romigheid en knapperigheid en smaakt verrukkelijk bij koffie en thee.
http://www.maasstroompjes.nl/

Pasta van Victor Russo

De pasta di semola di grano duro uit het stadje Maglie in Italië wordt gemaakt van een harde tarwemeel en gemengd met zuiver bronwater. Het deeg wordt uren op koude temperatuur gekneed en daarna door verschillende bronzen mallen geperst. Tot slot wordt de pasta nog 72 uur op rekken gedroogd. Tagliatella, spaghettoni, orecchiette, rigatoni, ga zo maar door. Stuk voor stuk mooie, gedroogde pastasoorten die iets langer moeten worden gekookt dan we gewend zijn, maar die erg geschikt zijn voor Lasagnes en voor in stevige sauzen. De Rigatoni, bijvoorbeeld, hebben brede gleuven en ‘houden’ de saus daardoor goed vast.

Niet in de goodiebag, maar wel op tafel: stylingproducten van Dille en Kamille

De styling hebben we kunnen realiseren door producten te gebruiken van de Dille en Kamille. De eenvoudige maar stijlvolle weckpotten en glazen flessen zijn door onze styliste gevuld met bloemen en kruiden.
http://www.dille-kamille.nl/nl/

goodiebag