food uit berlijn: königsberger klopse

Kende je ze al? De Königsberger klopse? Bij ons zijn ze nauwelijks bekend, maar in Duitsland behoren de Berlijnse gehaktballen tot de nationale toppers. De gehaktballetjes worden eerst gekookt. Voor de heerlijk romige kappertjessaus is bouillon basis en het kneepje citroensap maakt de saus af met een frisse toets.

königsberger klopse

lunch- of hoofdgerecht | 4 personen

2 l vleesbouillon (van tablet)
2 laurierblaadjes
500 g kalfsgehakt*
1 sjalot
1 klein ei
3 anjovisfilets (blikje), fijngesneden
2 sneden wit casinobrood, zonder korst, fijngemalen
25 g boter
25 g bloem
1 eidooier
125 ml slagroom
2 tl kappertjes
2 el citroensap
2 el peterselie, fijngesneden

Breng de bouillon met de laurier aan de kook. Doe intussen het gehakt in een kom. Rasp er de sjalot boven en voeg het ei, de ansjovis, het brood en zout en peper naar smaak toe. Meng het gehakt goed en rol er 12 gehaktballetjes van. Kook de gehaktballetjes in de bouillon in 10 min. zachtjes gaar. Neem ze uit de pan en meet 400 ml van de bouillon af. Zeef de bouillon.

Smelt in een wijde steelpan de boter. Voeg de bloem toe en bak 2 min. mee, zodat het gaart. Schenk de bouillon langzaam en al kloppende met een garde erbij en klop tot een gladde, gebonden saus. Klop de eidooier met de slagroom los. Roer de room met de kappertjes door de hete saus en verwarm nog 2 min., maar laat niet koken. Breng op smaak met het citroensap, zout en peper. Schep de gehaktballetjes erdoor.

Bestrooi de gehaktballen met peterselie en serveer met een frisse salade en wat brood, witte rijst of gekookte nieuwe aardappels.

*Kalfsgehakt is bij sommige supermarkten te koop, maar je kunt ook rundergehakt nemen.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

konigsberger klopse | delicious